Бетон - незамінна будівельна суміш, яка укладається у формувальну опалубку для отримання потрібної конструкції. Але для дотримання технології та правильного заповнення опалубки сумішшю знадобиться спеціальний пристрій. Суміш утрамбовується шляхом видалення повітря та розподілу води. Щоб виконати таку роботу ефективно, потрібно знати як вибрати вібратор для бетону. За допомогою цього апарата досягається однорідна щільність бетону із заповненням усіх порожнин та пір. У такому вигляді розчин перетворюється на міцну стіну або перекриття.

В цій статті:

Конструктивні особливості та принцип роботи

Агрегат для ущільнення бетону складається з:

  • двигуна;

  • що створює коливання механізму;

  • пристрою, що передає вібрації бетонної суміші або її опалубці.

За принципом впливу вібратори діляться на занурювальні та поверхневі, з приводу – на електричні, дизельні та бензинові.

Можливості вібратора залежать від його потужності, частоти коливань та набору насадок, що бувають у комплекті або можуть докуповуватися окремо. Занурювальний вібратор має запас потужності для збільшення глибини впливу на розчин, але при цьому знижується ефективність пристрою, що продовжує час роботи.

Щоб вибрати вібратор для бетону, потрібно знати особливості та характеристики, на які потрібно звертати увагу.

Види вібраторів для бетону

Ринок пропонує два базові типи вібраторів, які відрізняються конструкцією та методом впливу на бетонну суміш:

  • Глибинні – передають коливання на вібронакінечник, який занурюється у розчин. Гнучкий подовжувач може бути від десятка сантиметрів до кількох метрів, що дає високу мобільність пристрою. Коливання створюються у металевому наконечнику насадки, з'єднаному через гнучкий вал. Джерело вібрацій знаходиться на відстані від оператора, але все одно завдає незручностей.

  • Поверхневі – агрегат впливає на каркас опалубки, що стримує бетон. У такому виконанні конструкція пристрою стає більш тяжкою, але компактною. Потужність значно підвищується для охоплення всієї конструкції. Окремий варіант виконання таких вібраторів – майданчикові. Вони впливають на бетон через спеціальний майданчик або ванну, яка укладається на суміш. Мають невеликі габарити, в яких міститься силова установка та механізм для створення коливань. Передавачем служить корпус пристрою - вони повністю закріплюється на оброблюваної конструкції.

Вибратор для бетона.

Відмінності вібраторів щодо робочого процесу

Залежно від завдань можна придбати занурювальні або поверхневі агрегати:

  • Глибинний вібратор впливає суміш через сталевий наконечник, який опускається всередину опалубки. Ефективність його роботи залежить від довжини наконечника, потужності двигуна і втрат на передачу моменту, що крутить, в насадці. Головними перевагами є мобільність та доступність. При одній заливці можна застосовувати кілька занурювальних вібраторів, щоб швидко та рівномірно обробити весь об'єм розчину до початку його затвердіння.

  • Поверхневий вібратор для бетону вимагає підготовки до застосування, але ефективніший. Він видаляє пори та порожнини, починаючи від зовнішньої кромки бетону, що гарантує його стійкість до ерозії на відкритому повітрі та щільність. Однак при великій довжині опалубки поверхневий агрегат доведеться переставляти, що займе багато часу. Також пристрій створює додаткове навантаження на опалубку, яка разом з вагою бетонної суміші зазнає динамічного впливу і може розійтися при поганому складанні.

Вибір типу пристрою залежить від технологічних завдань, складності конструкції та застосовуваної марки бетону.

Різновиди

При виборі агрегату потрібно врахувати, які завдання потрібно виконувати. Усі пристрої поділяються на дві великі групи – побутові та професійні. Є проміжні варіанти вібраторів, які можуть витримувати інтенсивну роботу та справляються з великим обсягом бетонного розчину.

Побутовий клас складається з пристроїв потужністю 2 кВт і менше. Вони застосовуються при малих обсягах бетону - заливання фундаменту під господарські споруди з товщиною близько 30-50 см, виконання підлоги, пристрій основи для огородження ділянки і т.д. Для цього переважно використовуються занурювальні вібратори, так як вони мають ряд переваг:

  • мінімальна ціна;

  • мобільність;

  • невелика вага у зібраному вигляді;

  • можливість перевезення у невеликому кейсі;

  • висока надійність та замінність елементів (силова частина, вібронакінечник).

Але при тривалій роботі у великих обсягах бетону побутові прилади не впораються. Тому вони застосовуються як допоміжні, більш мобільні пристрої на великих будмайданчиках для ущільнення невеликих ділянок бетону, куди не дістають великі агрегати. Наприклад, ручний вібратор від Yato YT-82600 зі спорядженою вагою 5 кг та довжиною насадки 3,5 м підійде для завдань будь-якої складності.

Професійні пристрої мають потужність від 3 кВт і більше, великі розміри та ряд особливостей, що потребує певних умов:

  • потужне джерело енергії із силовим подовжувачем для електричних моделей;

  • навички для правильного складання та обслуговування апарату, у тому числі після роботи;

  • бригада з кількох людей для швидкого переміщення агрегату по будмайданчику під час заливання бетону.

Витрати ресурсів працювати професійного вібратора окупаються з допомогою швидкості та обсягу обробки. Він може замінити кілька побутових пристроїв, надійніший, ефективніший, економічно вигідний, менш енерговитратний. Часто один професійний занурювальний або поверхневий вібратор може обслужити десятки кубометрів залитого бетону без залучення додаткової техніки або часу заливки.

Тип приводу

Побутові вібратори випускаються найчастіше електричними. Крутний момент передачі вібраційному механізму створюється електричним двигуном. У побутовому виконанні це звичайні 220 В, але при збільшенні вартості та потужності вібратор може харчуватися від мережі 380 В або джерела слабкого струму або через перетворювач енергії. 

Важливий нюанс при роботі з такими пристроями – дотримуватися техніки безпеки та берегти силовий агрегат від вологи. Наші вібратори бренду Yato мають захист від бризок та міцний корпус, а модель YT-82601 можна закріпити на станині для перенесення, що убезпечить її застосування у будь-якому місці.

Повністю автономні вібратори виготовляються з урахуванням двигуна внутрішнього згоряння на дизелі чи бензині. Це масивні пристрої, що вимагають паливно-мастильних матеріалів. Перевага – можна працювати будь-де, без додаткових джерел енергії.

Пневматичні та гідравлічні вібратори мають мале поширення в першу чергу через дорожнечу. Пневматичний привід необхідно підключати до стаціонарного джерела повітря з високим тиском. Запас буферного резервуара має відповідати вимогам вібратора. 

Гідравлічні вібратори дорожчі через ціну супутнього обладнання, яке постачається разом із вібратором. Ці типи пристроїв відносяться до професійних.

Вибратор для бетона.

Критерії вибору за технічними характеристиками

Щоб визначити, який вибрати вібратор для бетону, потрібно оцінити складність поставлених завдань.

Поверхневі вібратори необхідно купувати із запасом потужності через особливості застосування. При виборі варто враховувати вологозахищеність корпусу пристрою, тип живлення та габаритні характеристики. Це залежить від кількості робітників у бригаді та транспортних можливостей.

Занурювальний вібратор менш вимогливий до умов перевезення і частіше живиться від звичайної мережі 220 В у побутовому або напівпрофесійному виконанні. При виборі необхідно враховувати показники:

  • потужність двигуна – визначає тривалість роботи та запас ресурсу;

  • діаметр наконечника - впливає на продуктивність;

  • довжина гнучкого валу - залежить від глибини бетону, що обробляється;

  • частота коливань – універсальною вважається величина 3,5-10 Гц.

  • загальна маса пристрою – впливає на ефективність роботи.

Частота вібрацій до 3 тисяч на хвилину застосовується для крупнозернистого гравію в бетоні, понад 10 тисяч – для дрібнозернистого щільного розчину. Значення від 3,5 до 10 Гц оптимальні в обох випадках, але при точковому підборі вібратор ефективніший і швидше ущільнить розчин. Вібратори від Yato підійдуть для будь-яких завдань. Наші фахівці допоможуть вам зробити вибір і розкажуть про особливості застосування пристроїв.

Сфера застосування та особливості експлуатації

До початку роботи проводиться складання елементів, огляд готовності до роботи.

Поверхневий вібратор монтується за допомогою черв'ячних лещат, які підходять навіть потужним професійним пристроям. Важливо, щоб вібратор прилягав щільно до опалубки з мінімальними люфтами під час роботи. Заздалегідь готуються місця кріплення вібратора для швидкого перенесення по всій протяжності опалубки.

Глибинний вібратор застосовується мобільно. Для електричного типу потрібен довгий захищений силовий кабель, який можна буде тягнути опалубкою без ризику обриву або оголення дроту. Вібронаконченик опускається в суміш строго вертикально, при цьому без торкання арматури - це викличе утворення нових порожнин по всій протяжності армування. Вібратор опускається від 5 до 30 секунд, з візуальним контролем. Тривала робота вібратора може розшарувати розчин та зіпсувати його. Діставати наконечник потрібно повільно, щоб суміш встигла зійтися без утворення порожнин.

Час та глибина обробки бетонної суміші для різних типів вібраторів

Тип пристрою

Метод впливу

Радіус дії (см)

Продуктивність (м3/год)

Тривалість (сек.)

Поверхневий

Через опалубку/майданчик

до 20

до 2

15-30

Занурювальний

Коротка насадка (булава)

до 50

1-10

10-35

Погружний

Довга насадка з гнучким валом для охоплення всієї глибини розчину

до 40

5-30

20-50


За цією таблицею можна орієнтуватися більшість робіт. Починати потрібно з малих значень часу та з максимальною глибиною обробки, щоб оцінити ефект та коригувати роботу пристрою.

Висновки

Для кожного типу робіт потрібний спеціальний інструмент. Він може бути універсальним або вузькоспрямованим, але при використанні повинен виконувати всі поставлені завдання.

Купівля вібратора має враховувати всі нюанси роботи, головна з яких – економічна. Немає потреби придбати дорогий професійний пристрій для роботи на дачі або в малому будівництві. При щоденних завданнях краще витратитись на дорогий агрегат, щоб попередити зайві витрати на ремонт.

Вибратор для бетона Ято.