У будинку досить часто може стати в нагоді популярний ручний електроінструмент, такий як паяльник. Але найчастіше у чоловіків виникає питання, як вибрати паяльник і який паяльник вибрати для тих чи інших робіт.

В цій статті:

Який паяльник вибрати для будинку: види

Отже, почнемо з того, що хороший паяльник може обов'язково вам стати в нагоді вдома. Оскільки завжди вважалося, що першим правилом доброго господаря є наявність якісних і потрібних інструментів, в тому числі йдеться і про типах припоїв.

По-перше, перед тим, як вибрати паяльник для будинку, потрібно ознайомитися з усіма видами паяльників, які пропонують на ринку.

Насправді, для домашнього використання не потрібно особливих критерій відбору паяльників і наявності функцій також. Найголовніше, щоб інструмент був безпечний і зручний в роботі.

Крім цього, часто покупці питають, який паяльник вибрати новачкові. Тут також немає строгих вказівок, але все ж для новачків і домашніх робіт рекомендується вибирати стрижневі паяльники.

Давайте зараз розберемося, які взагалі види паяльників існують і як правильно вибрати паяльник для будинку.

Почнемо з того, що за конструкцією поділяють паяльники на:

  • стрижневі. Це мабуть найпоширеніша конструкція паяльника, яка користується великою популярністю. Інструмент виглядає досить просто - має пряму конструкцію у вигляді стрижня. Такий паяльник особливо зручно використовувати для роботи тих місцях, де важко дотягнутися будь-яким інструментом.
  • паяльники-пістолети. За своєю конструкцією такі паяльники нагадують пістолети, і робоча частина у них розташована під кутом. Найчастіше такі інструменти купують для ремонтних робіт або електромонтажних.
  • паяльні станції. Це окремий вид паяльних інструментів, який має досить складну конструкцію, якщо порівнювати зі звичайними паяльниками. Мова про те, що пристрій складається з робочого інструмента і сполученого до нього блоку управління.

У свою чергу, паяльні станції поділяють ще за принципом роботи на кілька видів. Наприклад, існують станції з інфрачервоним випромінюванням, термоповітряний і цифровим.

Багато фахівців вважають, що паяльна станція з цифровим принципом роботи найбезпечніша і чутлива до предметів, тому ідеально підійде для роботи навіть з мікросхемами. У цифрових паяльних станціях можна точно встановити температуру нагрівання.

Выбор паяльника.

Який паяльник вибрати для роботи: важливі параметри

Наступний спектр життя, де не обійтися без хорошого і професійного паяльника - це спеціалізовані підприємства і майстри.

Наприклад, хороші відгуки серед професійних майстрів і досвідчених електриків мають паяльники польського виробника Yato.

До чого ж, варто відзначити, що весь асортимент інструментів, які виробляє Yato, можна використовувати в професійних цілях, так як інструменти вважаються професійними.

Часто на форумах запитують, як вибрати паяльник для електроніки. Майже кожен паяльник підійде до таких робіт, потрібно тільки натренувати. Винятком може бути тільки імпульсний за принципом роботи паяльник, оскільки він дуже швидко нагрівається, буквально за секунду.

Також часто паяльники можуть знадобитися майстрам, які працюють в різних умовах, зокрема, де немає доступних розеток електромережі. Отже, який газовий паяльник вибрати, щоб майстер залишився задоволений.

Це питання турбує багатьох, але все ж давайте розберемося, які паяльники існують за способом живлення.

Пайка паяльником.

Отже, найбільш поширеними паяльниками за способом живлення є акумуляторні і мережеві інструменти. Мережеві інструменти працюють тільки від електромережі, а акумуляторні мають вбудовані акумулятори живлення.

Великою перевагою акумуляторних паяльників вважають те, що вони не прив'язують вас до місця роботи, де є розетка, або куди дістає подовжувач.

Але ви повинні будете змиритися з тим, що нескінченно і без перерв на підзарядку такі інструменти функціонувати не будуть. Їм потрібен час, щоб зарядити батарею. Також рекомендують відразу купувати змінну батарею, щоб їх чергувати.

Багато виробників практикують також давати змінну батарею вже в комплекті з інструментом. Це великий плюс.

Що стосується газових інструментів, то досить універсальним вибором, який користується популярністю серед майстрів, є газовий паяльник Yato моделі YT-36706.

Даний інструмент вважається паяльником 3 в 1, який працює від більш легкого газу - бутану. Інструмент може виконувати функції паяльника (при цьому нагріваючись до 450º C), теплової гармати (з температурою до 600º C) і пальника, яка нагрівається до 1300º C.

Потужність інструменту становить 30-125 Вт.

Газові інструменти в своїй комплектації мають спеціальний бак, який наповнюють газом. Під час покупки потрібно обов'язково звертати на його ємність, оскільки від цього залежить тривалість роботи і ваша продуктивність. Саме в цьому паяльнику ємність бака складає 30 мл і це значить, що заправивши повний бак, ви зможете працювати до півтори години.

Важливо відзначити, що паяльник Yato цієї моделі має вікно в корпусі, з допомогою якого ви зможете контролювати рівень газу.

Такий паяльник використовують найчастіше для пайки оловом, пирографии або дублення. Також він підійде для пайки мідних труб, зварювання і відтавання.

У комплект входять олово, губка і чотири насадки.

Паяльник для пластиковых труб Yato в работе.

Якої потужності паяльник вибрати: критерії вибору

Люди часто думають, що, чим потужніший інструмент, тим він краще і прослужить довше.

Однак, потужність це досить відносне поняття, оскільки для кожного виду робіт потрібно рекомендується вибирати паяльний інструмент з конкретною потужністю.

Наприклад, для роботи з мікросхемами бажано вибирати не найпотужніший апарат, оскільки тут роботи досить специфічні. Запам'ятайте, що ви не можете для роботи з мікросхемами купити такий же інструмент, як для роботи з трубами.

Все через те, що специфіка і матеріал роботи значно різний.

Максимальна потужність інструменту для роботи з мікросхемами не повинна перевищувати 25 Вт. Крім того, потрібно використовувати спеціальне тонке жало, яке в діаметрі більше, ніж 3 міліметри.

Для того, щоб ні в якому випадки не пошкодити мікросхеми, потрібно купувати паяльники, у яких обов'язково регулюється температура жала.

Хороший паяльник: де купити для себе інструмент

Якщо ви вже визначилися з вибором і знаєте, який паяльник для чого вам потрібно, то саме час придбати інструмент.

В першу чергу, рекомендують вибирати тільки перевірених виробників і уважно читати все відгуки покупців.

Хорошим прикладом перевіреного вже роками виробника дійсно якісних інструментів є компанія Yato.

Дистриб'ютором польської компанії в Україні є - інтернет-магазин Yato24.

Переваги покупки інструментів тут:

  • Широкий асортимент товарів. На сайті представлені не тільки паяльники, а й багато інших інструментів всіх типів, включаючи ручні, електроінструменти, спеціалізовані інструменти та інші.
  • Гарантія якості. Кожен товар, який надає дистриб'ютор, відповідає всім сертифікатам якості і має гарантійну книжку. Тому, купуючи офіційну техніку, ви можете не про що не хвилюватися.
  • Консультація менеджерів і допомогу з вибором. Якщо ви самостійно не можете вибрати інструмент, то вам допоможуть професійні консультанти.
  • Зручний сервіс і швидка доставка. Представники компанії Yato доставлять інструмент дуже швидко в будь-яку точку України. Крім цього, ви можете оплатити за інструмент онлайн, так і готівкою, коли заберете.