У багажнику кожного власника автотранспортного засобу завжди має бути стандартний набір: запасне колесо, домкрат і балонний ключ для автомобіля. Розглянемо, які існують види ключів та як правильно їх вибрати.

В цій статті:

Що таке балонний ключ

Балонним прийнято називати торцевий гайковий ключ, який для відкручування, підтяжки та закручування гайок при заміні коліс автомобіля (особливо у польових умовах). Таку назву він отримав від колишньої назви коліс у народі – «балони». 

На кінці ключа надягають одну або більше шестигранних торцевих головок, які ідентичні стандартним розмірам колісних кріплень легкових та вантажних транспортних засобів. Інструмент є одним із головних елементів демонтажу або встановлення автомобільних коліс. Від міцності ключа, зручності експлуатації та функціональності залежить швидкість та ступінь складності всього процесу. На сайті Yato24.com.ua пропонується кілька видів балонних ключів. Серед них на особливу увагу заслуговує YATO YT-0835 як приклад відмінного розбірного балонника.

Види балонних ключів

Залежно від типу коліс авто, передбачуваної роботи, форми виробу, розрізняють такі види балонних ключів:

  • Прямий, або I-подібний;

  • Г - або L-подібний;

  • X-образний, або хрестовий;

  • телескопічний;

  • роторний.

Кожен з них найбільш прийнятний при виконанні одного з конкретних способів впливу та розташування гайок або болтів. Тому перед виконанням демонтажу колеса або інших робіт потрібно завжди точно визначити, який ключ вибрати. А для цього необхідно мати уявлення про кожен із видів цього інструменту.

Балонный ключ.

Прямий

Це пустотіла пряма трубка, кінці якої вінчають шестигранні головки певного розміру. Кожна з них має наскрізний отвір, призначений для вставки монтування з метою збільшення плеча впливу сили при монтажі.

Г-образний

Балонний ключ цього типу виготовлений у формі літери «Г» або англійської «L». Тобто його ручка вигнута, а на її кінцях знаходяться дві головки різних розмірів. У деяких випадках з одного боку розміщено головку, а з іншого – лопатку. 

Ключ випускається у двох варіантах: 

  • монолітний – міцний та довговічний;

  • зі знімною головкою - універсальний, але водночас не настільки міцний.

Хрестовий, або Х-подібний

Є двома прямими ключами, складеними навхрест, на кінцях порожнистих трубок яких є різні за розмірами шестигранні головки. Найбільш популярний варіант. 

На трьох кінцях головки закріплені ґрунтовно, а на четвертому вона знімна. Пропонуються й посилені варіанти хрестових ключів або із системою складання, а також із вільними квадратами. Наприклад, YATO YT-0800, який можна придбати в Yato24.com.ua – один з варіантів посиленого хрестоподібного ключа. 

Телескопічний

Один з підвидів Г-подібного балонника, що відрізняється наявністю своєрідної рукоятки, довжину якої можна змінювати за допомогою конструкції, що висувається, практично в два рази. Це дозволяє регулювати величину зусилля, що додається. 

Інструмент складається з коміра, загнутий кінець якого з одного боку закінчується прогумованою або пластиковою рукояткою, а з другого – квадратом. На цей квадрат надягається одна або дві різні головки, що постачаються в комплекті.

Вороток, на кінці якого є квадрат розміром ½ дюйма, дозволяє вдягати на нього головки інших розмірів.

Роторний

Потужний колісний ключ, або м'ясорубка, використовується для відкручування, підтягування та закручування гайок коліс вантажних автомобілів. Відрізняється наявністю планетарного редуктора, що має певне передатне співвідношення (1:56, 1:78 та інші). 

Існують варіанти стандартної довжини та подовжені. Крім того, є роторні балонники, що мають дві швидкості обертання або дві передачі: 

  • з високим передатним числом – для зриву гайок, що прикипіли;

  • з низьким передатним числом (1:3, наприклад) – для швидкого відкручування зірваних гайок.

Балонный ключ.

Критерії вибору балонного ключа

Не завжди наявний штатний балонник влаштовує власників. Тому часто доводиться купувати найбільш підходящий інструмент для авто. У питанні, як вибрати балонний ключ, потрібно, щоб інструмент відповідав таким критеріям:

  • був зручним у використанні;

  • витримував максимальне навантаження, яке передбачається задавати;

  • коштував у межах розумного.

Цим критеріям найбільше відповідає хрестоподібний ключ і Г-подібний з лопаткою на кінці. Непоганий вибір зручних та міцних ключів балонного типу пропонує своїм клієнтам інтернет-магазин Yato24.com.ua. YATO YT-08040 – відмінний представник телескопічного типу балонника.

Особливості застосування балонних ключів

Кожен із перерахованих видів балонників має свої плюси та мінуси при застосуванні.

Назва ключа

Плюси

Мінуси

Прямий

Міцна, виготовлена методом гарячого кування, проста конструкція, яка може витримувати великі навантаження

Неможливо використовувати без монтування, коміра або потужної викрутки

Г-образний

Проста, здатна витримувати великі навантаження, конструкція. Можна використовувати додатково важіль або ударне навантаження

При демонтажі з'єднань допускається осьовий перекіс через особливості конструкції, що призводить до пошкодження граней. Рукоятка зміщує навантаження, що деформує нарізне з'єднання чи ключ

Хрестоподібний

Дістає кріплення у будь-якому місці. Поперечна планка – зручний важіль для відкручування

Недоліків практично немає

Телескопічний

Вирішує завдання, з якими інші типи не можуть впоратися

З'єднання телескопічного механізму значно зменшують жорсткість конструкції

Роторні

Без особливих зусиль справляються з прикипілими сполуками

Без досвіду користування дуже легко вирвати шпильку

Поради: як вибрати балонний ключ для автомобіля

Перш ніж вирушати за покупкою ключа, виміряйте розміри колісних з'єднань, щоб головка нового інструменту не проскакувала. Також пам'ятайте:

  • чим довша рукоятка, тим менше доведеться докладати зусиль;

  • найкращим матеріалом виготовлення є інструментальна сталь з домішками ванадію та хрому.;

  • ключ має бути максимально зручним у руці.

Правильно підібрати балонний ключ допоможе менеджери Yato24.com.ua. Інструмент польського бренду стане надійним помічником на довгі роки.

Ключ.

Підсумок

Вибираючи балонний ключ, завжди звертайте увагу на його універсальність. Не намагайтеся заощадити, купуючи дешеві зразки китайського виробництва. Щоб балонник завжди виручав вас у будь-якій ситуації, віддавайте перевагу польській компанії Yato, дистриб'ютором якої є наш магазин Yato24.com.ua.