Колоти дрова сокирою - це відмінна фізична вправа, що допомагає заспокоїти нерви і тримати м'язи в тонусі. Але коли потрібно заготовити велику кількість палива, процес краще автоматизувати. Для цього призначені дроворуби - спеціальні верстати, швидко розщеплюють колоди на невеликі поліна. Як вибрати дровокол, щоб не переплачувати і отримати надійну техніку - відповідь на це питання можна отримати, порівнявши продукцію основних брендів.

В цій статті:

Основні типи дровоколів

Дроворуби не пиляють і не свердлять дерево, а розколюють його за допомогою так званого колуна приблизно так само, як робить це ручна сокира. Від людини при цьому не потрібно ніяких фізичних зусиль. Йому потрібно тільки встановлювати колоди на вихідну позицію, що значно легше, ніж робота сокирою.

Конструкція цих пристроїв, форма колуна і тип двигунів може бути дуже різноманітним:

  • Електричні. Невеликі моделі відмінно підходять для побутового використання. Потужні, легковагі, малошумні, не виробляють токсичних вихлопів. Можуть працювати без перерви тривалий час, не вимагають придбання палива. Працювати ними на вулиці в сиру погоду не рекомендується.

  • З двигуном внутрішнього згоряння. Мають підвищену потужність і продуктивність. Можуть безпечно працювати в будь-яку погоду, прекрасно підходять для польових умов, можна використовувати для заготівлі палива в лісі. Застосування в закритих приміщеннях не рекомендовано через токсичні вихлопи газів і сильний шум.

  • Механічні. Компактні, портативні пристрої. Чи не потребують ні в електриці, ні в паливі, працюють майже безшумно, ідеальні для домашніх умов. Також їх можна брати з собою в походи.

Кожен з цих типів включає в себе цілий ряд моделей різних виробників. Великим попитом користуються дроворуби фірми Yato, тому вони завжди представлені в асортименті нашого інтернет-магазину.

Дровокол Yato.

Основні параметри пристрою

Вирішуючи, який дровокол вибрати, необхідно враховувати необхідну потужність і допустимі габарити пристрою.

Промислові гідравлічні дроворуби вимагають для себе велику площу. Моделі, призначені для побутових умов, завжди більш компактні.

Залежно від приводу дроворуби поділяються на:

  • ручні;

  • механічні.

У ручних моделей принцип роботи ґрунтується на збільшенні зусилля, створюваного людиною. При цьому людина сама є джерелом енергії для роботи пристрою. Збільшення сили впливу на розколюємі колоди забезпечує система важелів.

Ручні моделі найкращими є для побутових завдань. Вони компактні, ефективні і абсолютно не вимагають ні палива, ні електричних батарей. Наш магазин приділяє особливу увагу саме цим моделям, пропонуючи продукцію надійного бренду Yato. 

Модифікації:

  • ручні - лезо приводиться в рух ударом невеликої кувалди, яку людина тримає в руках;

  • колун - пристрій складається з трубки, в якій рухається робочий стрижень (лом), лом різко опускають вниз, він б'є по колуну, і дерево розколюється;

  • пружинні - складаються з нерухомої станини і важеля з лезом;

  • рейкові - включають в себе систему рейок.

При цьому леза дровокла можуть приводитися в рух як руками, так і ногами. Наприклад, ножний дровокол Yato дуже зручний. При невеликій власній довжині він розвиває зусилля в 1,2 тонни і може розколювати колоди, довжина яких сягає 430 мм.

Як вибрати дровокол: основні параметри

Перед тим як купувати дровокол, потрібно чітко визначити види робіт, для яких він потрібен. Основні характеристики, які необхідно проаналізувати, щоб вибрати зручний дровокол:

  • зусилля, яке прикладається до колоди;

  • розмір місця для заготовки;

  • продуктивність.

Для заготівлі дров для кухні, каміна не потрібно зусиль, що перевищують 5 тонн. У більшості випадків оптимальними виявляються моделі, що розвивають зусилля трохи більше тонни. Ми пропонуємо цілий ряд таких моделей фірми Yato.

Якщо зусилля, яке може розвивати дровокол, виявляється занадто великим, це не проблема. З роботою така модель впорається відмінно. Але чим більше зусилля, тим вище ціна пристрою. Тому, якщо не хочеться переплачувати, потрібно оцінити цей параметр.

Для обслуговування котелень та різних комунальних підприємств, що використовують дров'яне паливо, потрібні більш потужні варіанти із зусиллям близько 7 тонн.

Машини, здатні розвивати зусилля близько 25 тонн, призначені для промислового використання. Вони володіють великими розмірами, оснащені потужними двигунами, а їх робота, як правило, супроводжується сильним шумом.

При виборі побутового дровокола важливе значення також мають такі нюанси:

  • наявність додаткових насадок;

  • можливість регулювання пристрою по висоті;

  • використовувана система захисту від нещасних випадків (наприклад, спрацьовування тільки при натисканні на кілька важелів).

Дровокол.

Наявність надійних систем безпеки практично повністю виключає ймовірність травм. Але при цьому ті ж самі системи безпеки знижують продуктивність і створюють певні перешкоди. З цим доводиться миритися.

Великогабаритні дроворуби можуть використовувати горизонтальне розташування колоди або вертикальне. У побутових моделях частіше використовується горизонтальне. Така техніка займає більше місця, ніж вертикальна, але все одно більш зручна, так як колода легше встановлюється в робочу позицію.

Якої фірми вибрати дровокол

Сьогодні на ринку представлено досить багато виробників якісних дровоколів.

Yato

Польська фірма, що пропонує відмінну якість, прекрасну ергономіку і доступні ціни

Scheppach

Німецька фірма, яка виробляє дуже якісне обладнання

Iron Angel

Нідерландський бренд, відомий потужними гідравлічними моделями

AL-KO

Німецька компанія, що випускає обладнання з потужною системою захисту від нещасних випадків і мимовільних спрацьовувань

Vari

Чеська фірма, яка виробляє різноманітну техніку для сільськогосподарських робіт

Для підготовки дров для власного каміна або багаття під час походу цілком достатньо найменшої моделі. Але якщо дрова заготовлюються в великій кількості для опалення будинку на всю зиму або готуються на продаж, тоді краще купувати агрегат для промислового використання.

Якщо передбачається тривала робота з дроворубом, краще вибирати моделі, в яких є функція регулювання по висоті. Вона дозволяє підлаштувати обладнання під індивідуальне зростання працівника. Відповідність висоти агрегату росту людини щадить спину, зменшує професійну шкідливість і знижує небезпеку травматизму.

Дровокол - зручний пристрій, і мати його в своєму арсеналі потрібно всім, кому доводиться мати справу з заготівлею дров.