Клейовий пістолет сьогодні є досить поширена річ. Нагоді він може як у будівництві чи господарстві, і у рукоділлі. Таким пристосуванням набагато легше робити процедуру склеювання деталей, а сам клей лягає практично на будь-яку поверхню і моментально застигає. Тож працювати з ним досить просто. Але, як і у випадку з будь-яким іншим пристроєм, є багато різних моделей, марок. Тому питання, як вибрати клейовий пістолет, може становити складність.

Наш інтернет-магазин Yato24 надає високоякісне обладнання для ремонтних робіт та автосервісів. Пропонуємо розглянути, які пістолети бувають, як вони працюють, у чому їх особливості.

В цій статті:

Принцип роботи термопістолета

Для пістолета є спеціальні клейові стрижні, якими він заряджається. При увімкненні пристрою нагрівальний елемент плавить стрижень за температури понад 100°C. Натискаючи на «курок», ви поступово видавлюєте розплавлену масу на поверхню, що склеюється. Маса практично відразу остигає і твердне, тому використовувати склеєний предмет можна вже буквально через пару хвилин.

Что можно склеивать

Вирішуючи, який клейовий пістолет вибрати, звертайте увагу на поверхні, що склеюються. Цей спосіб склейки універсальний. Класичні білі стрижні можуть з'єднати практично все, крім бетону та штукатурки. Але крім них, у продажу є безліч стрижнів інших типів під конкретні матеріали. Тому термопістолет можна заслужено називати універсальним винаходом.

Довжина стрижнів варіюється в районі 4-20 см. За кольором вони бувають сині, жовті, чорні і навіть із блискітками. Маркуються стрижні кольором під різні завдання. Жовтий стрижень, як правило, призначений для склеювання скла, а чорний – для гермошвів. Бувають просто декоративні стрижні для рукоділля.

Клеевой пистолет.

Який клейовий пістолет вибрати за діаметром патронів (стрижнів)

Основні та найходовіші на сьогодні – це 7 та 11 мм. Трапляються й інші. Для правильного вибору необхідно визначити, для чого вам потрібен термопістолет. Якщо ви плануєте використовувати його в побуті, можна обійтися і стрижнями товщиною 7 мм. Цього буде цілком достатньо для того, щоб іноді щось підклеїти. А якщо ви, наприклад, займаєтеся ремонтом і обсяг робіт досить великий, то краще зробити вибір на користь 11 мм.

На пристроях, що використовуються в промисловості, бувають стрижні діаметром до 45 мм.

Ще один важливий параметр – це довжина стрижня. Від неї залежить лише те, як часто вам треба буде завантажувати нові патрони.

Як вибрати термопістолет за температурою

Температура – не менш важливий параметр. Багато залежить і від самих стрижнів, оскільки вони бувають різного складу та вимагають відповідної температури. Клейові пістолети за температурою розраховані на діапазон від 105 до 200°С. Для нагрівання класичних стрижнів з етиленвінілацетату, поліолефіну, реактивного напівірану, синтетичного каучуку цього буде достатньо.

Безпосередня температура впливає лише на швидкість роботи. Чим вона вища – тим швидше плавиться стрижень.

Якщо ви купуєте пристрій для побутових потреб або для рукоділля, не варто гнатися за високою температурою. Найменший нагрів забезпечить більш тривалий термін служби пістолета. У випадку, коли пістолет потрібен для професійної роботи, варто звернути увагу на моделі з автоматичним регулюванням потужності.

Клеевой пистолет

Як вибрати клейовий пістолет за потужністю

Під цим параметром мається на увазі кількість ват за годину, які пристрій витратить на нагрівання. Професійні клейові пістолети споживають у середньому 300 Вт/год. Вони розраховані на великі стрижні діаметром до 45 мм. У простих термопістолетах, призначених для роботи зі стандартними патронами (7-11 мм), встановлені теплові вузли з нагрівальними елементами потужністю від 30 до 150 Вт/год.

Потужність так само, як і температура, визначає швидкість нагрівання пристрою. У середньому, цей параметр становить 5 хвилин. Швидкість роботи за такої потужності становить близько 30 г клею за хвилину. Вибір варто робити також залежно від того, де ви плануєте використати пістолет:

  • Для побутових завдань часу нагріву в 5 хвилин цілком достатньо.

  • Для склейки особливо великих деталей потрібно обладнання потужніше, тому що клей швидко засихає, і ви банально не встигнете нанести масу на всю потрібну поверхню.

У питанні, як вибрати клейовий термопістолет, звертайте увагу на те, чи є датчик температури. Він автоматично регулює потужність нагрівання, що заощаджує енергію. Коли камера розігріта до необхідної температури, потужність знижується.

На що впливає довжина мережевого шнура

Безпосередньо це впливає лише на зручність використання. Чим шнур довше, тим далі від розетки ви зможете працювати. Можна придбати пістолет із можливістю відключення дроту – напівавтономний. Після від'єднання він здатний пропрацювати ще 10-15 хвилин. Цього буде достатньо для склеювання і вас не буде відволікати провід, що вічно бовтається..

Який термопістолет вибрати за типом живлення:

  • Мережне живлення від шнура, включеного в розетку.

  • Живлення від акумулятора. Пристрій здатний пропрацювати до 2 годин.

  • Напівавтономний тип має шнур, що відстібається. Пістолет здатний зберегти температуру в камері до 15 хвилин.

У нашому асортименті ви зможете вибрати пістолет за типом живлення. Ми пропонуємо всі три види – зі шнуром, напівавтономний та зі змінними акумуляторами.

Які бувають насадки

Насадки, звані сопла, бувають кількох видів. Купити їх окремо зараз не можна. Тому, якщо ви збираєтеся склеювати важкодоступні місця або вам важливий такий параметр, як ширина шару клею, придивіться до моделей зі змінними насадками. У комплекті, крім стандартної, як правило, йде ще подовжена та з плоским отвором.

Виробники також пропонують пістолети із захистом від крапель. Усередині сопла знаходиться спеціальна кулька, яка не дає клею просочитися під час нагрівання. Проте 100-відсоткового захисту ще ніхто забезпечити не зміг, тому навіть для таких пристроїв пара зайвих крапель – це норма.

Клеевой пистолет

Як правильно вибрати термопістолет за механізмом подачі

Бувають пістолети з курком та без. У другому випадку стрижень доведеться подавати вручну. Ця незручна система вже практично не застосовується, проте все ще зустрічається у моделях з бюджетного сегменту.

Курок буває поворотний та протяжний. Поворотний формою схожий на сектор кола. Користуватися ним зручніше, оскільки він забезпечує більш точне дозування клею, а для його видавлювання потрібно прикладати менше зусиль.

Як вибрати хороший клейовий пістолет: додаткові рекомендації

Додаткові опції, які забезпечують комфортне використання клейового пістолета:

  • Регулятор температури. Робить пристрій ще більш універсальним, тому що можна виставити оптимальну температуру плавлення для конкретних стрижнів і матеріалів склейки.

  • Автоматичне регулювання температури. Найчастіша причина поломки термопістолета – перегрів. Щоб цього уникнути, і вам не доводилося постійно відключати пристрій від мережі, спеціальний датчик перемикає режими роботи – нагрівання, робоча температура, режим очікування.

  • Світлодіодний індикатор. Він повідомляє про те, що потрібна для роботи температура досягнута. Ця функція також продовжить термін служби пристрою, оскільки виключає використання ще не розігрітого стрижня, пошкодження ним сопла та механізму подачі.

  • Підсвічування. Виручить у разі склеювання важкодоступних місць.

  • Оглядове вікно. Є у більшості моделей. Допомагає контролювати момент, коли витрачений стрижень настав час замінити на новий.

  • Підставка. Ця деталь є у всіх моделях, але при виборі слід звертати увагу на її стійкість. Пам'ятайте, що пістолет повинен бути соплом вниз.

  • Комплектація. Залежить від виробника. Деякі бренди разом з пістолетом пропонують кейси, термокилимки, набір стрижнів..

Тепер вам відомо, як вибрати хороший термопістолет. У нашому інтернет-магазині представлено багато моделей. Ми працюємо з 2014 року та пропонуємо широкий асортимент товарів. Серед клейових пістолетів у нас є як акумуляторні, так і пристрої, що працюють від мережі, різної потужності для будь-якої мети.