Від наявності зручного, правильно підібраного інструменту залежить якість і швидкість виконання поставленого завдання. Тому до підбору необхідного інструменту в кожному випадку потрібно ставитися дуже серйозно. Розглянемо, як вибрати ключ-тріскачку, і від яких параметрів залежить його застосування.

В цій статті:

Загальне поняття та призначення тріскачкового ключа

Для швидкого та легкого відкручування та закручування гайок, болтів та гвинтів, розташованих у важкодоступних або з обмеженим простором місцях, призначається спеціальний тріскачковий ключ або просто тріскачка. Виготовляються вони з нержавіючої, хромованадієвої та хромомолібденової сталі. Цим досягається особлива міцність ключа, здатного витримати навіть велике зусилля. Спеціальне антикорозійне покриття на більшості зразків робить тріскачку стійкою до виникнення іржі та корозії.

Види та конструкція тріскачок

Конструктивно тріскачковий ключ являє собою інструмент, виготовлений у формі стрижня з металу, з тріскачкою.

У його пристрої виділяють такі елементи:

  • ручка або ручка для утримання;

  • головка у вигляді вилки з вигнутими зубцями, що утримує храповик або механізм храповика;

  • сам храповик;

  • кнопка для роз'єднання торцевої головки із ключем;

  • важіль перемикання напрямку обертання або реверс.

Храповик (механізм храповика) – це колесо з нанесеними зубчиками, що має в центрі отвір для кріплення торцевих головок з подальшим приведенням їх у рух. Цей механізм може обертатися тільки в один бік або обидві.

Поділяються тріскачки за багатьма параметрами різні типи і види. Щоб знати, як вибрати ключ-тріскачку, необхідно мати про них повне уявлення. Купуючи такий інструмент виробництва компанії Yato в інтернет-магазині Yato24.com.ua, ви можете отримати потрібну інформацію від менеджерів.

Насамперед тріскачкові ключі поділяють на:

  • накидні, що нагадують звичайний накидний ключ із двома робочими частинами;

  • призначені для торцевих головок.

Крім того, тріскачки поділяють на види залежно від кількості зубців на колесі храповика. Існує також розподіл на типорозміри.

Трещотка.

Принцип роботи тріскачкових ключів

Трехточковий ключ створювався для того, щоб швидко і легко, без спеціальної підготовки та знань відкручувати або закручувати болти та гайки. Тому ключ працює дуже просто. Якщо це накидна тріскачка, потрібно вставити в отвір її головки спеціальний перехідник, і можна спокійно закручувати або відкручувати.

Якщо ж у вас у руках повноцінна тріскачка, то на квадрат, вставлений в отвір головки, потрібно надіти торцеву головку, де її зафіксувати за допомогою спеціальної кульки. Встановивши прапорець на храповику для обертання в потрібну сторону, можна розпочинати роботу. Після завершення роботи натиснути кнопку на головці ключа, і торцева головка злітає з квадрата. 

Інтернет-магазин Yato24.com.ua має широкий асортимент трещоток. Тут можна підібрати та придбати акумуляторні, пневматичні, діелектричні та простіші інструменти. Тому питання, як вибрати тріскачковий ключ, вирішується дуже легко.

Критерії вибору тріскачок

Критеріїв, за якими варто обирати тріскачку, існує чимало. Найголовніше – одразу визначити, для виконання яких робіт такий інструмент знадобиться. Звідси і вибір розміру, виду, кількості зубів на поворотній шестерні храповика та багато інших особливостей. Потрібно пам'ятати, що чим більше зубців на колесі храповика, тим менший крок чи кут повороту. В результаті інструмент обертається плавніше, працювати з ним у вузьких важкодоступних місцях набагато легше.

Крім того, рекомендується звертати увагу на виробника. Тут варто віддавати перевагу добре перевіреним брендам, як продукція якого ви впевнені. Одним із таких виробників є польська компанія Yato. Великий вибір такого інструменту сьогодні пропонує інтернет-магазин Yato24.com.ua. Тут можна вибрати тріскачку для виконання практично будь-яких ремонтних робіт та під будь-який бюджет.

Типорозмір

Виробник пропонує кілька видів типорозмірів тріскачок. Вимірюється типорозмір у дюймах. Від нього залежить насамперед, з якими розмірами торцевих головок можна буде працювати. Тому при виборі необхідно насамперед звертати увагу на цей параметр.

Крім того, від типорозміру залежить і низка інших факторів, що представлені в наступній таблиці:

Типорозмір тріскачки

Довжина інструменту

Розмір головок

¼ дюйма

145 мм

від 4 до 14 мм

3/8 дюйма

200 мм

від 8 до 22 мм

½ дюйма

255 мм

від 8 до 32 мм

¾ дюйма

500 мм и больше

від 19 до 46 мм


Існують інструменти за розміром в 1 дюйм.

Кількість зубців

При виборі тріскачки слід звертати увагу на кількість зубів на колесі, що обертається, храповика, що зазвичай вказується на упаковці. Тріскачки мають від 24 до 72 зубів. Чим більша ця кількість, тим менша відстань пересувається інструмент при кожному повороті. Крім того, поворот відбувається більш плавно. Тому такий критерій має бути серед перших при вирішенні питання, як вибрати тріскачку.

Трещотка Yato.

Сфери застосування тріскачок

Найчастіше тріскачки використовують слюсарі, механіки та інші майстри автоскладальних та авторемонтних підприємств. Такі інструменти не бувають зайвими практично у всіх галузях машинобудування, а також багатьох інших.

Широко використовуються тріскачки і в домашньому господарстві під час ремонту автомобіля, електричних приладів та іншої побутової техніки. У кожному з таких випадків підібрати та придбати найбільш підходящу тріщотку можна в інтернет-магазині Yato24.com.ua.