У базовому оснащенні будь-якого домашнього майстра та професійного будівельника має бути точний будівельний рівень. Це заощаджує час і дозволяє досягти кращого результату. Вибрати рівень будівельний, виходячи з передбачуваного використання, допоможе ця стаття.

Без вимірювальних приладів будувати акуратно не вдасться. Корисний інструмент, без якого довелося б жити у світі кривих стін, дуже недооцінений. Водяний рівень – настільки постійний атрибут під час будівництва, що стає помітним лише якщо його не вистачає. Не можна відкладати покупку нового вимірювального інструменту. Він підійде не тільки під час будівництва чи ремонту квартири, але й для звичайних побутових робіт, наприклад, кріплення полиці чи інших предметів інтер'єру.

В цій статті:

Типи будівельних рівнів за принципом дії

Рівні різняться типу залежно від принципу дії. Крім простих бульбашкових, є більш професійні цифрові та лазерні, а також спеціалізовані, такі як гідрорівень.

Бульбашковий рівень

Прилад являє собою пляшечку з рідиною (водою або спиртом), укладений у пластик або загартоване скло. Бульбашка найчастіше циліндрична, іноді злегка опукла, зі світло-зеленою рідиною. При поганому освітленні положення бульбашки у зеленій рідині проглядається чіткіше, ніж у прозорому середовищі. Вибрати будівельний рівень такого типу віддають перевагу хатнім майстрам.

При прикладанні робочої поверхні приладу до стіни або іншої вимірюваної області бульбашка зміщується в циліндрі, показуючи кут нахилу поверхні. Якщо пляшечка знаходиться строго в центрі циліндра, то відхилення становить 0 градусів - поверхня рівна.

Гідрорівень (вотерпас)

Для вимірювань на великих відстанях краще вибрати шланговий рівень (також відомий як гідрорівень). У двох з'єднаних шлангами судинах рівень води падає і піднімається відповідно до законів фізики так, що з обох кінців він знаходиться в одному значенні, якщо поверхня рівна і не має відхилень. На великих відстанях цей варіант набагато точніший за бульбашковий рівень.

Строительный уровень.

Електронний рівень

Насамперед, точні кути потрібні для роботи плиточникам та сантехнікам. Точнісінько визначити кут нахилу поверхні можна за допомогою електронного рівня. Значення відображається на цифровому дисплеї.

Серед професіоналів великого поширення набули рівні, виготовлені за МЕМС-технологією. Це дозволяє реалізувати електричні та механічні системи в одному схемному корпусі.

Акселерометри в корпусі рівня вимірюють прискорення, що діє на його систему. Якщо схема перебуває у стані спокою, вона може відносно точно виміряти гравітаційне прискорення. Тоді при правильній оцінці виміряних даних можна з'ясувати, на скільки градусів і в який бік площина відхилена від площини перпендикулярної вектору прискорення вільного падіння. Графічне представлення виміряних даних відповідає класичному бульбашковому рівню.

Лазерний рівень (нівелір)

При великих відстанях виміру та підвищених вимог до точності робіт слід скористатися лазерним нівеліром. Ці сучасні інструменти оснащені штативом із шарнірним з'єднанням. Лазерний промінь може пролетіти десятки метрів і таким чином відзначити ту саму висоту в різних місцях. Недоліками лазерного інструменту є висока ціна, вимоги до потужності акумулятора та менша стійкість до ударів та падінь.

Точність вимірювання бульбашкового рівня

Точність вимірювання вказується в міліметрах на метр довжини, що вимірюється. Цей показник допоможе вибрати рівень із каталогу фірми Yato.

Пластикові моделі (2 мм/1 м) дають мінімально допустимі показники точності. Але цього вистачає, щоб повісити картину на стіну чи врівноважити холодильник. Моделі з металевим корпусом та точністю 1 мм/1 м вже достатньо для приклеювання плитки або виготовлення меблів. Професійні інструменти (0,5 мм/1 м) відрізняються високою точністю, з якою можна працювати на перекриттях або несучих конструкціях.

Уровень строительный.

Який довжини вибрати будівельний рівень

Тільки від характеру робіт залежить, якої довжини вибрати будівельний рівень. Найкраще мати їх кілька різного призначення.

Для домашнього використання достатньо довжини 60-80 см. Коротший інструмент означає більшу кількість вимірювань, внаслідок чого похибка зростає.

З іншого боку, при монтажі вбудованих шаф та інших меблів рівень має бути коротким, щоб зручно було поводитися з ним навіть усередині корпусів меблів.

Інструмент довжиною 1 метр і більш точно підійде для будівельних робіт будинку, будівництва паркану, дверної коробки, теплиці або альтанки. Найпопулярніший розмір серед домашніх та професійних майстрів – 120 см. Довгий будівельний рівень повинен мати ребра жорсткості, щоб його корпус не провисав під власною вагою, спотворюючи вимір.

Швидка перевірка будівельного рівня

Лайфхак, як вибрати хороший рівень у магазині:

  • помістіть прилад на плоску поверхню і точно запам'ятайте, де знаходиться бульбашка;

  • поверніть його на 180° і поставте назад на те саме місце;

  • якщо бульбашка знаходиться в тому ж положенні, то рівень пройшов перевірку;

  • якщо бульбашка завжди в іншому місці, то інструмент неточний, навіть якщо зовні виглядає якісним.

Можна повторити процедуру на вертикальній плоскій поверхні, щоб перевірити відповідну шкалу приладу.

Як вибрати хороший рівень

Найчастіше вибір стоїть між пластиковим та металевим бульбашковим рівнем. Пластмасовий легший і дешевший, але у нього не такий великий термін служби. Для використання в будинку, пластикового достатньо, але для точніших будівельних та оздоблювальних робіт необхідний металевий будівельний рівень. Хороший металевий рівень прослужить десятиліттями. Чи то точність чи термін служби, рівні фірми Yato відповідають усім вимогам якості для вимірювальних приладів.

Корпус приладу повинен бути прямокутної форми, щоб уникнути похибок при вимірюванні. Краї інструменту також впливають на точність. Якщо кромка металевого корпусу фрезерована, то вона показуватиме точніше, ніж пластик, який прямий лише за рахунок форми для його лиття. Для вимірювання вертикального положення поверхонь точною має бути не лише довга сторона рівня, а й коротка.

Ватерпас.

Якої фірми вибрати будівельний рівень

Вибрати виробника будівельних рівнів, який відповідає за якість своєї продукції, найпростіше за відгуками на сайті магазину. Домашні майстри та будівельні фірми часто вибирають електронні рівні Yato. Ці недорогі та якісні інструменти відрізняються високою точністю та додатковими фішками для зручності:

  • магнітні кріплення;

  • підсвітка;

  • пам'ять вимірів;

  • індикація у градусах, відсотках, дюймах чи міліметрах.

На сайті компанії Yato є докладний опис товару зі всіма характеристиками. Пропонується зручне оформлення замовлення з доставкою по всій території України.