Якщо не захищати очі під час роботи на зварювальному апараті, є ризик пошкодити зір і сам зоровий орган. Оптимальним засобом захисту вважається маска-хамелеон, де змінюється рівень затемнення з урахуванням актуального випромінювання. Виробники пропонують моделі з різними параметрами, тому слід дізнатися, як правильно вибрати зварювальну маску-хамелеон.

В цій статті:

Яку зварювальну маску вибрати

Розглянемо, що вибрати, з урахуванням характеру робіт, що проводяться. Класичний варіант з'явився майже 50 років тому, повноцінно захищає очі та шкіру обличчя, але не дуже комфортний з низки причин:

  • Зварювальне скло затемнюється з появою яскравого випромінювання. Процес може початися навіть через те, що колега поряд підпалив дугу. В результаті затемнення складно правильно розпочати роботу з електродом. Якщо ж затемнення уповільнене, то є ризик отримання опіку або подразнення сітківки, а також можливість «зловити зайчиків». Автоматичного регулювання фільтра немає.

  • Має досить велику вагу. Незручно довго працювати у громіздкій важкій масці.

  • Невеликий кут огляду.

Важлива перевага класики у питанні, яку зварювальну маску вибрати – невисока ціна. Маска цього типу коштує недорого, а іноді й безкоштовно додається у комплекті до зварювальника.

Зварювальні маски «хамелеон» отримали свою назву через мінливість відтінку фільтрів залежно від зовнішніх умов. Як тільки спалахує дуга, спрацьовує механізм захисту і скло темніє. Після відключення зварювання воно стає повністю прозорим - зварювальнику не потрібно знімати шолом, щоб подивитися на свою роботу.

Додатковий плюс: світлофільтр має захисне покриття, яке не пропускає шкідливе випромінювання навіть при відключених затемнюючих фільтрах.

На питання, як вибрати маску для зварювального апарату, щоб захистити очі та з комфортом працювати, відповідь майже однозначна – треба брати хамелеон. Вибираючи бренд, бажано звернути увагу на марку Yato. Виробник пропонує великий асортимент моделей з надійним захистом.

Класична маска підходить тільки для зварювальників-любителів, які користуються апаратом час від часу.

Маска сварщика.

Зварювальні маски-хамелеон: як вибрати

При підпалюванні зварювальної дуги оглядова касета відразу затемняється. Така швидкість убереже орган зору від шкідливого випромінювання. 

Фільтр хамелеону багатошаровий, у ньому шари рідких кристалів чергуються з прошарками поляризаційної плівки. При проходженні світла ці кристали перебудовуються і блокують шкідливий для очей світловий спектр. 

Якісні світлові фільтри мають 2 і більше шарів рідких кристалів. Багатошарова конструкція забезпечує необхідне блокування променів. Це дає відповідь на питання, як вибрати зварювальну маску-хамелеон правильно.

Працюють елементи від сонячних чи Li-ion-батарей. Зустрічаються маски з комбінованою АКБ.

Маска зварювальна «хамелеон» оснащується регулятором, який відповідає за основні опції:

  • автозаміна фільтрів;

  • авторегулювання ступеня затемнення;

  • зручне налаштування кроку перемикання фільтрів;

  • регулювання реакції на зварювальну дугу.

Датчики знаходяться поруч із поляризуючою лінзою. Як тільки запалюється дуга, одразу починає темніти оглядове вікно. Швидкість реакцію випромінювання дозволяє зробити скло темним майже миттєво. Як тільки зварювання припиняється, фільтр знову стає прозорим.

Сварочная маска в действии.

Практичні рекомендації

Розглядаючи, як правильно вибрати зварювальну маску-хамелеон, потрібно звернути увагу на такі параметри:

  • Час спрацьовування. Як правило, воно не перевищує 1 мс. Важливо ще звертати увагу, як світлофільтр поведе себе за низьких температур. Деякі моделі фільтрів на холоді показують затримку, що підвищує можливість отримання шкідливого випромінювання. Якщо передбачається займатися зварюванням на холоді, моделі бренду Yato не підведуть навіть заморозками.

  • Регулювання та їх розташування. Як правило, регулюється світлочутливість, затемнення та час затримки освітлення після закінчення зварювання. Важелі налаштувань знаходяться або всередині на фільтрі, або зовні на боці маски (зазвичай ліворуч). Більшість зварювальників воліють внутрішнє розташування регулювання, щоб не збити налаштування, торкнувшись випадково шолома.

  • Тип та вид зварювання. Досвідчені зварювальники, вирішуючи, яку зварювальну маску-хамелеон вибрати, звертають увагу на призначення. Якщо шолом призначений для TIG-зварювання, його можна застосовувати і для інших видів зварювальних робіт. Можна також підібрати маску з урахуванням характеристик зварювальника: ММА або MIG. Останній підходить для любителів, які проводять усі зварювальні роботи на одному апараті.

  • Заміна джерела живлення. На дорогих моделях передбачена можливість заміни літієвих або сонячних акумуляторів, а на дешевих він упаяний у фільтр. Якщо акумулятор з'єднаний зі світлофільтром, потрібно повністю замінити касету.

  • Зовнішні настройки. Універсальних рекомендацій, як вибрати зварювальну маску, тут немає, кожен вибирає для себе конструкцію та вагу. При цьому бажано звернути увагу на регулювання за розмірами. Потрібно, щоб регулювався нахил, сила стиснення для фіксації на голові, регулювання закриття обличчя та шиї.

Якщо «хамелеон» купується для професійної діяльності, то краще не заощаджувати. На дорогих моделях світлофільтри оснащені тестувальним елементом, який відразу виявить вигорілі пікселі. Якщо тестуючого сенсора немає, то тривала робота з пошкодженим світловим фільтром призведе до того, що при розсіюванні світла на очі потраплятиме частина шкідливого ультрафіолету, а це поступово призведе до погіршення зору.

Вирішуючи, яку зварювальну маску-хамелеон вибрати для зварювальника-початківця, потрібно керуватися аналогічними критеріями, але краще вибирати модель з максимальною кількістю датчиків контролю. Це додатково підвищить її надійність.

Маски-хамелеон сварочные.

Короткий підсумок

Можна визначити основні критерії вибору:

  • Виробник. Краще вибирати перевірені марки, наприклад, Yato. Відомі компанії дорожать своєю репутацією та постачають лише якісне сертифіковане обладнання.

  • Тип зварювання. Найкраще орієнтуватися на свій зварювальний апарат. Якщо передбачається в масці-хамелеоні працювати з різними типами зварювання, то треба брати універсальний, призначений для TIG.

  • Температурний діапазон. Майже всі маски розраховані працювати при температурах від +100 до –5°C. При сильнішому холоді швидкість спрацьовування знижується. Це треба враховувати, працюючи при мінусових температурах.

  • Зручність та вага. У важкому та незручному шоломі важко буде довго працювати. Додатково слід перевірити, які способи припасування за розмірами голови є на виробі..

Розглянувши, як вибрати зварювальну маску, характеристики та рекомендації, потрібно керуватися не ціною, а захисними характеристиками та зручністю. Тільки так можна захистити очі від шкідливого ультрафіолетового та деякого спектру інфрачервоного випромінювання, зберегти зір. Що важливо, це дозволить довгий час працювати в шоломі, не відчуваючи дискомфорту.