При виконанні електромонтажних робіт сучасні інструменти та матеріали суттєво полегшують процес. Значна зручність у цьому сенсі приносить використання термозбіжних трубок (ТУТ). При велику різноманітність цих виробів необхідно знати, як вибрати термозбіжну трубку для тих чи інших робіт. Компанія Yato пропонує широкий асортимент термоусадок, що мають різні властивості для застосування у різних сферах..

В цій статті:

Спосіб застосування термозбіжних трубок

Основним призначенням термозбіжних трубок є ізоляція контактів електричних проводів. Вони чудово справляються з цим завданням, замінивши звичну ізоленту завдяки наступним перевагам:

  • велика швидкість виконання робіт;

  • простота застосування;

  • високий рівень ізоляції.

Принцип застосування таких матеріалів ґрунтується на їх фізичних властивостях звужуватися при нагріванні. Після надягання термоусадки на оголену частину кабелю слід короткочасно впливати на неї теплим повітрям або відкритим вогнем з температурою приблизно 120°С.

Після цього матеріал щільно огортає провід, створюючи надійний ізолюючий шар. Ізоляція контактів здійснюється набагато швидше за допомогою термозбіжної трубки. Вибрати її можна відповідно до діаметра провідника. При звуженні її стінки стають пропорційно товстішими, забезпечуючи додатковий захист від небажаних вигинів.

Як нагрівальний прилад найзручніше використовувати будівельний фен, газові пальники, паяльні лампи.

Термотрубка.

Види термозбіжних трубок

Для різного роду електротехнічних робіт виробники виготовляють термоусадки, що мають різні властивості. Саме тому на полицях будівельних магазинів ми бачимо таку їхню різноманітність. Якщо ви не знаєте, яка підійде термозбіжна трубка, як вибрати найкращу, зверніть увагу на продукцію польської компанії Yato. Вона характеризується відмінним співвідношенням ціни та якості.

Серед основних параметрів, якими відрізняються ці вироби, можна назвати такі:

  • внутрішній діаметр;

  • ступінь стиснення;

  • товщина стін;

  • стійкість до агресивних середовищ;

  • наявність клейової основи;

  • склад матеріалу;

  • колір виробу.

Залежно від діаметра дроту, який необхідно заізолювати, виготовляють термозбіжні трубки з різними параметрами. Серед них є придатні для широких промислових кабелів, а також термозбіжні стрічки для обмотки різних технологічних пристроїв.

Важливою характеристикою термоусадок є ступінь їхнього стиснення. Це коефіцієнт зменшення діаметра виробу під час нагрівання. В середньому він коливається в інтервалі значень від двох до шести. При цьому відбувається незначне зменшення довжини виробу.

Виробники зазвичай вказують цю інформацію на упаковці у тому чи іншому вигляді. Ось приблизна таблиця характеристик для термозбіжних трубок з коефіцієнтом усадки 2:

Діаметр, мм

Товщина стінки після звуження, мм

Поздовжнє звуження, %

До звуження

Після звуження

2

1

0,4

5

5

2,5

0,5

5

12

6

0,6

5

30

15

1

10

50

25

1,1

15

80

40

1,2

15

120

60

1,2

15

У різних виробників ці значення можуть відрізнятись. Найчастіше це залежить від складу матеріалу виробів.

У нашому асортименті у великій різноманітності представлені якісні термозбіжні трубки Yato з різним діаметром і ступенем стиснення. Маючи у своєму арсеналі такий ізоляційний матеріал, виконувати електромонтажні роботи набагато легше, оскільки підібрати термоусадку можна для будь-якого типу кабелю.

На багатьох ізоляційних виробах цієї категорії з внутрішньої сторони є клейова основа. Вона полегшує використання термоусадок, фіксуючи їх на поверхні провідника.

З чого виготовляють термоусадкові трубки

Здатність звужуватися при нагріванні, а також стійкість до різних факторів, що впливають, залежить від матеріалу, з якого виготовлена термоусадка. Всі вони виготовляються з різного роду полімерів, основні з яких:

  • полівінілхлорид (ПВХ);

  • поліестер;

  • еластоміри;

  • поліолефін;

  • фотополімерні матеріали.

Поліолефінові термозбіжні трубки є найпоширенішими. Характеристики матеріалу забезпечують його використання при температурах від -50 до +125°С. При цьому вони стійкі до впливу сильних окислювачів та бензолу, але руйнуються при тривалому контакті з ПММ.

Для виробництва тонкостінних термозбіжних трубок використовується поліестер. Цей матеріал характеризується підвищеними характеристиками міцності та хімічної стійкості..

Для ізоляції проводів, схильних до впливу високих температур, найкраще використовувати термоусадки з еластомерів. Ці вироби хоч і коштують дорожче, але здатні зберігати свої властивості при температурі до +175 ° С та контакті з ПММ.

Термотрубки.

Як підібрати термоусадку

При виборі термозбіжних трубок, крім їх діаметра, необхідно враховувати також сферу використання. Для ізоляції провідників, які під впливом агресивного середовища, випускають спеціалізовані типи виробів.

Так, існують трубки, здатні тривалий час зберігати свої якості під впливом вологи чи високих температур. Це дозволяє використовувати їх у різних сферах промисловості, у тому числі поза приміщеннями, на вулиці.

Якщо при з'єднанні контактів проводів необхідно знизити ймовірність їх заломів та згинів, потрібно використовувати ізоляційний матеріал із збільшеною товщиною стінки. Виробники випускають такі вироби для забезпечення можливості збільшити жорсткість ізоляції.

Використовуючи термоусадки різних кольорів, можна маркувати дроти. Це зручно, наприклад, при підведенні в розподільчий щиток. Класичні кольори маркування проводів мають такий вигляд:

  • фаза позначається коричневою, чорною, червоною, зеленою;

  • нуль – синім;

  • заземлення – жовто-зеленим;

  • заземлення, поєднане з нульовим проводом, маркується блакитним кольором із жовто-зеленими смужками на кінцях.

Застосовуючи найбільш підходящі для тих чи інших робіт ТУТ, можна значно покращити результат цих робіт. У нашому спеціалізованому магазині, де можна купити термозбіжну трубку, консультанти запропонують товар, який відповідає вашим вимогам.

Де можна купити термозбіжну трубку

Придбати термозбіжні трубки можна в нашому інтернет-магазині. Сьогодні вони знайшли широке застосування у виробництві електротехнічних робіт. Важливо при виборі цих виробів звертати увагу на бренд, який їх випускає.

Неякісні ТУТ можуть не відповідати характеристикам, заявленим виробником. Це може призвести до швидкої втрати їх властивостей під час використання у тих чи інших умовах.

Термозбіжні трубки Yato проходять тестування на виробництві і відповідають характеристикам, вказаним на упаковці. У лінійці продукції компанії існують термоусадки різного призначення. Серед них можна знайти також вологостійкі та жароміцні, які широко поширені у промисловості.