Автомобільний акумулятор потребує періодичного заряджання. Тому якісний зарядний пристрій відноситься до необхідних аксесуарів, які мають бути у кожного автовласника. Як підібрати зарядний пристрій автомобільного акумулятора – це дуже важливе питання.

В цій статті:

Основні типи зарядних пристроїв

Автомобільні акумулятори розраховані на тривалий час роботи. Середній термін експлуатації акумулятора щонайменше 4-5 років. Але інтенсивна експлуатація (наприклад, дуже довго горіли фари) та суворі погодні умови призводять до прискореної витрати заряду акумулятора.

Вирішення завдання, як вибрати зарядне для автомобільного акумулятора, починається з аналізу існуючих типів зарядів для транспортного засобу. Основні типи:

  • пускове ЗП;

  • автоматичне;

  • передпусковий.

Щоб зарядити акумулятор, необхідно підключити його до ЗП. Сучасний ринок пропонує безліч моделей, тому завдання, як вибрати зарядний пристрій для АКБ, може спричинити труднощі.

Пусковий зарядний пристрій: особливості

При акуратному керуванні та м'яких умовах експлуатації запуск двигуна не вимагає надто великої витрати електроенергії. Іншими словами, заряд, витрачений на запуск, повернеться завдяки роботі генератора під час руху. Але варто лише забути на ніч вимкнути фари чи габаритні вогні, і заряд зменшується дуже сильно. Якщо така неприємність сталася, то можна або поставити АКБ на зарядку або скористатися пусковим ЗП.

Роздумуючи, як вибрати ЗП для автомобільного акумулятора, слід пам'ятати, що призначення пускових пристроїв – запуск двигуна, якщо акумулятор розряджений. 

Зарядні пристрої призначені для відновлення заряду АКБ. Вони суттєво відрізняються від пускових, тому що їх струм заряду недостатній для того, щоб запустити двигун. Якщо ж акумулятор підключити до пускового пристрою, його занадто високий струм, швидше за все, виведе з ладу АКБ. Тому, якщо використовується пусковий пристрій, слід на цей час відключати акумулятор, щоб не пошкодити його.

Універсальне вирішення завдання, як вибрати зарядний пристрій автомобільного акумулятора - придбання пуско-зарядного пристрою. Воно має перемикач, можна виставляти потрібний режим. Але при цьому необхідно звертати увагу, який саме режим увімкнено. В іншому випадку можуть виникнути серйозні неполадки з АКБ.

Щоб уникнути неприємностей, перед покупкою пуско-зарядного ЗП необхідно точно визначити, який тип АКБ встановлений на транспортному засобі.

Зарядное устройство Yato.

Автоматичне зарядне: особливості

Автомобільні ЗП поділяються на такі типи:

  • автоматичні;

  • неавтоматичні.

Автоматичний різновид може швидко повернути розряджений акумулятор. У цих моделях струм зарядки, напруга, час контролюються спеціальним процесором. Високоякісні варіанти мають зручні цифрові дисплеї, що показують поточні значення важливих параметрів. Це відмінний варіант для тих, хто замислюється над тим, як вибрати зарядний пристрій автомобільного акумулятора.

Автоматичним ЗП можна задавати виконання досить складних зарядних та профілактичних режимів. Вони навіть можуть "реанімувати" ємність батареї. Але процес відновлення номінальної ємності потребує великої уваги. Наприклад, для зношених сурм'янистих акумуляторів хороші результати дає контрольно-тренувальний цикл. Але для кальцієвих акумуляторів цей цикл згубний.

Передпусковий зарядний пристрій: особливості

Цей вид ЗП часто називають бустером. Він дозволяє заповнити нестачу енергії навіть у повністю виснаженого АКБ автомобіля або мотоцикла. Для них пристрій акумулятора особливої ролі не відіграє, оскільки дані ЗП відрізняються універсальністю.

Особливо якісні моделі:

  • виконують зарядку автоматично та самостійно налаштовують силу струму;

  • швидко відновлюють заряд АКБ, не ушкоджуючи її;

  • автоматичні процеси не вимагають вимірювання щільності електроліту та контролю з боку людини.

Передпускові ЗП чутливі до дії агресивних рідин (бензин, олії, кислоти). Також їх слід захищати від контакту з водою.

Як правильно вибрати зарядний пристрій автомобільного акумулятора

Енергетичні втрати акумуляторної батареї повинні компенсуватись роботою генератора ТС. Але генератор не завжди встигає заповнити витрачену енергію, особливо якщо автомобіль експлуатується у важких умовах.

Хронічний недозаряд акумулятора змінює стан пластин і зменшує ємність акумулятора.

Для безпечного водіння потрібне безперебійне живлення, а пусковий струм стартера повинен мати задані значення.

Щоб правильно зарядити акумулятор, необхідно враховувати його тип. Сьогодні використовуються такі різновиди:

  • гелева АКБ;
  • сурм'яниста;
  • кальцієва;
  • гібридна.

Щоб правильно зарядити акумулятор, потрібно звертати увагу на особливості його конструкції, а також на ємність акумулятора. Вибраний блок живлення також має велике значення.

Наприклад, щоб правильно зарядити акумулятор кальцієвого типу, рекомендується діапазон 16-16,5В. Оптимальна сила струму становить близько 10% ємності. Так, якщо АКБ розрахована на 60 А*год, то сила струму при зарядці повинна бути 6 А. В автоматичних ЗП сила струму підтримується більш точно.

Щоб правильно зарядити акумулятор ТЗ, зарядний пристрій повинен відповідати його конструкції. Сурм'янисті АКБ найневибагливіші – для них підходить практично будь-яка модель ЗУ. Але кальцієві АКБ вимагають найновіших зарядних.

У процесі відновлення заряду акумулятора має значення струм зарядки та вихідна напруга ЗП. Також необхідно придбати відповідний блок живлення.

Основні характеристики АКБ, що впливають на вибір ЗУ:

  • тип;
  • номінальна напруга та ємність;
  • номінальний струм;
  • рекомендований струм заряджання;
  • рекомендований пусковий струм.

ЗП має підходити за всіма цими параметрами.

Щоб виміряти пусковий струм АКБ, потрібно скористатися спеціальним приладом. У момент продажу акумулятора пусковий струм вимірюється для підтвердження працездатності пристрою.

Зарядное устройство.

Який зарядний пристрій вибрати для автомобільного акумулятора

Зарядний пристрій акумулятора автомобіля вибирають не лише за типом АКБ та відповідністю характеристик. Щоб зарядний пристрій акумулятора був зручним в експлуатації, необхідно враховувати систему керування та тип індикації.

Не можна сказати, що для процесу заряджання акумулятора автомобіля індикація відіграє вирішальну роль. Але якщо зарядний пристрій акумулятора оснащений індикацією, експлуатувати його буде значно зручніше.

Індикація бюджетних моделей відображає мало інформації. Трохи дорожчі ЗП мають стрілочні індикатори. Вони зручні та досить точні.

Цифрові індикатори – це найкращий варіант. Завдяки їм процес зарядки повністю під контролем людини.

На що ще варто звернути увагу під час вибору

В інтернет-магазині Yato сьогодні можна купити найпопулярніші моделі зарядних пристроїв для різних типів АКБ. Зробити правильний вибір дуже легко, тому що в магазині працює консультаційна служба, і фахівці завжди готові відповісти на будь-які запитання.

Якісна техніка має великий термін служби, але рекомендується зберігати гарантійний талон. Проблеми трапляються дуже рідко, про що свідчать відгуки покупців. Якщо збережено гарантійний талон, магазин Yato надасть безкоштовне обслуговування. Гарантійний талон видається кожному клієнту, який здійснив покупку Yato.

Про такі важливі характеристики як термін експлуатації, зручність, ергономічність розповідають реальні відгуки покупців, для яких передбачено спеціальний розділ на сайті магазину Yato.

Слід звернути увагу, якщо ЗП правильно використовувати, то термін служби АКБ істотно збільшиться. Але термін експлуатації акумулятора для ТС залежить від умов, в яких доводиться працювати автомобілю.

Доставка товарів здійснюється за допомогою "Нової Пошти". Оплачувати можна у різний спосіб:

  • Накладений платіж, коли здійснено доставку товарів у відділення «Нової Пошти». Це найоптимальніший варіант для приватних покупців.
  • Оплата на платіжну картку ПриватБанку – це універсальний спосіб.

Термін служби акумулятора безпосередньо залежить від того, наскільки правильно підібраний зарядний пристрій, і яка його якість. Щоб захиститися від підробок, рекомендується купувати обладнання у відомих інтернет-магазинах, що надають гарантію та мають відмінну репутацію на ринку.