Під час будь-яких будівельних чи ремонтних робіт не обійтися без хорошого перфоратора. Як його правильно вибрати й, на що звернути увагу при виборі даного інструменту, для майстрів це питання номер один.

Зараз ми розповімо про всі нюанси вибору і навіть про те, як вибрати перфоратор для дому, який виправдає всі ваші очікування.

В цій статті:

Перфоратор якої фірми вибрати?

Перш ніж купити хороший перфоратор, рекомендуємо врахувати кілька важливих правил, серед них - це правильний вибір виробника. Для того, щоб це вдало зробити, необхідно ретельно вивчити всі відгуки про компанію і дізнатися весь досвід роботи.

На ринку існує дуже багато пропозицій і натрапити на хороший інструмент, який вам підійде за всіма параметрами, не так уже й просто, як це здається на перший погляд.

До прикладу, інструменти польського виробника Yato користуються великою популярністю в Україні вже багато років. Бренд Yato пропонує не тільки перфоратори, а й інші різновиди інструментів, серед них: ручні інструменти, електроінструменти, акумуляторні і спеціальні інструменти для автомеханіків, садівників та електриків. Всі необхідні інструменти ви можете купити в офіційного представника компанії в Україні - інтернет-магазину Yato24.

Переваги покупки інструментів на сайті інтернет-магазину Yato24:

  • широкий асортимент товарів.

  • гарантія якості.

  • хороші відгуки покупців.

  • професійна консультація менеджерів.

  • швидка доставка по Україні.

Перфоратор во время работы.

Як правильно вибрати перфоратор?

Ви часто запитуєте, як вибрати побутовий перфоратор і на що звернути увагу при покупці такого інструменту. Насамперед варто знати, які типи перфораторів взагалі існують.

Наприклад, за способом використання та за рекомендованими навантаженнями усі перфоратори поділяють на:

  • побутові інструменти;

  • професійні професійні.

Що стосується професійних перфораторів Yato, то вони мають дещо більшу вагу і набагато потужніші за інші. Великим і головним плюсом професійних інструментів вважають також те, що вони можуть витримувати значні та тривалі навантаження.

Своєю чергою, побутові інструменти розраховані для періодичних та здебільшого нескладних робіт. Такі перфоратори не рекомендується перевантажувати, зокрема, давати можливість у перервах між сеансами деякий час перебувати у стані спокою.

Який перфоратор вибрати домашньому майстру?

Крім того, що перфоратори діляться на побутові та професійні, їх ще розрізняють за кількома параметрами, в тому числі й способом живлення. 

Це досить важливий критерій, оскільки насамперед потрібно обирати перфоратор, виходячи з того, де ви будете його застосовувати і в яких умовах.

Отже, за способом живлення всі перфоратори ділять на:

Види інструменту 

Особливість

Переваги

Електричні інструменти

Працюють за допомогою підключення до електричної мережі

Цей тип дозволяє працювати з інструментом виключно при наявності електричної розетки або так, куди може дотягнуться подовжувач. Перевагою таких перфораторів в тому, що вони можуть працювати безперервно і без підзарядок.

Акумуляторні інструменти

Працюють від зарядженої акумуляторної батареї

Якщо у вас є необхідність працювати на вулиці, або дачі, то вам знадобиться такого типу інструмент, оскільки ви не будете залежати від наявності розеток поблизу.

Також, варто врахувати, що деякі сучасні моделі перфораторів з акумуляторним типом можуть працювати, зовсім не втрачаючи потужності. Тому, залишається актуальним питання, як вибрати перфоратор для домашнього використання.

Єдине, ви повинні звикнути і не забувати про підзарядку акумулятора.

Виходячи від того, що частіше ви будете працювати вдома, де всюди є розетки, вам немає необхідності купувати акумуляторний інструмент, можна запросто обійтися і мережевим перфоратором.

Основні критерії вибору перфоратора

Не менш важливо перед покупкою перфоратора Yato знати його будову та, як влаштовані його найважливіші функції. Це допоможе краще орієнтуватися, який перфоратор вам найкраще підійде для конкретного виду робіт.

  1. Силова установка. Всі знають, що за своїм зовнішнім виглядом перфоратори нагадують дриль. Відповідно, двигун розташований в тому ж місці, що і у дрельках. Проте, завдячуючи силовій установці, сила удару перфоратора є значно більшою і відкривається набагато більше можливостей. 

  2. Ударний механізм. Для всіх перфораторів характерними є два типи ударного механізму: електромеханічний і електропневматичний. Вважається, що інструменти з електропневматичним ударним механізмом краще, оскільки сила удару є значно більшою. 

  3. Антивібраційна система. Щоб уникнути непередбачуваного коливання, рекомендується купувати інструменти з наявною амортизуючою пружиною, яка допоможе зменшити коливання ударного механізму та додатково зменшити вібрації. 

  4. Запобіжна муфта. Наявність цього елементу запобігає перегріву двигуна, що дуже цінно при довготривалих сеансах роботи.  

  5. Редуктор перфоратора. Це так званий пристрій, який виконує функцію перенесення приводного моменту сили на патрон. Редуктори, в свою чергу, поділяють ще на такі види: кулачкові, швидкозажимні та системи SDS/SDS Max. 

  6. Патрон перфоратора. Перфоратори можуть мати різні за формою та місцерозташуванням патрони. Від того, який тип патрона перфоратора, безпосередньо залежить зручність використання інструменту, швидкість заміни свердла і, в кінцевому підсумку, продуктивність майстра.

Сверление перфоратором Yato.

Якщо ви ще не знаєте, як вибрати підходящий перфоратор, то ідеальним прикладом інструменту, який підійде, як для побутових робіт, так і для більш тривалих робіт, є перфоратор акумуляторний SDS Yato моделі YT-82770.

Це досить легкий перфоратор, який буде зручно тримати в руці під час роботи. Важить такий перфоратор всього 2 кілограми.

Завдячуючи малій вазі, короткому корпусу і довговічного акумулятора, він ідеально підходить для монтажу натяжних стель і серійного свердління в бетоні.

Також такий інструмент рекомендується купувати не тільки для домашніх робіт, а й для монтажників та електриків.

Потрібно враховувати, що даний перфоратор фірми Yato здатний виконувати аж три функції, а зокрема, свердління з ударом і пробивання отворів, а також ковку. А також він ідеально підійде для роботи з твердими матеріалами. 

Перфоратор фірми Yato може похвалитися також хорошою батареєю, до прикладу, при одній зарядці батареї він може легко виконати близько 60 отворів в бетоні. Рекомендується також мати другу (запасну) батарею на зміну.

Крім цього, тут присутній спеціальний швидкознімний тримач SDS-plus, 4-х ступінчастий індикатор заряду акумулятора і захист від перегріву акумуляторних елементів.

Варто врахувати, що для побутового використання можна вибрати недорогий перфоратор, оскільки для нечастих робіт не потрібно найпотужнішого інструменту.

Відео про те, як вибрати перфоратор:

Перфоратор: який вибрати для роботи

Відповідно, що стосується роботи, то для професійного використання потрібно вибирати потужні перфоратори.

Наприклад, навіть досвідчені майстри задаються питанням, який перфоратор вибрати по потужності, щоб інструмент витримав багатогодинні навантаження.

Саме тому, перед тим як вибрати перфоратор, який підійде для активної роботи, обов'язково зверніть увагу на потужність інструменту. Одним з найбільш важливих технічних параметрів перфораторів є потужність. І, чим більше потужність інструменту, тим він більше буде важить. За таким принципом зроблені майже всі інструменти, тому ви самостійно маєте вибирати відповідний перфоратор, який вам ідеально підійде роботи, з огляду на його вагу.

Часто також виникають питання у покупців, як вибрати перфоратор для виробництва або ж, який вибрати перфоратор для установки кондиціонерів.

В обох випадках необхідно враховувати всі умови роботи й індивідуально підбирати перфоратор. Тому, що існує чимало нюансів, які впливають на роботу перфоратора.

Как выбрать аккумуляторный перфоратор.

Який перфоратор вибрати бочковий чи прямий

Варто зауважити ще одну відмінність, яка впливає на процес роботи та продуктивність. Йдеться про те, що перфоратори ще ділять за розташуванням двигуна на прямі і бочкові. Зараз ми допоможемо вам розібратися, чим вони відрізняються один від одного і, як це впливає на роботу в цілому.

Якщо детально розглянути прямі перфоратори, то за зовнішнім виглядом вони більше схожі на дриль. Також вони характеризується горизонтальним розташуванням двигуна і в основному такого типу моделі мають невелику вагу. Прямого типу перфоратором найкраще працювати в важкодоступних місцях, завдяки його компактному розміру і вазі.

Що стосується бочкових перфораторів, то вони відносяться до класу середніх і важких інструментів. Виглядають такі перфоратори у формі циліндра і дриль розташовується вертикально щодо корпусу.

Якщо дуже коротко, то для використання вдома вам краще підійде прямий перфоратор, а для професійного використання може підійти як прямий, так і бочковий. Все буде залежати від поставлених завдань. При виборі перфоратора не менш важливо звертати увагу на інші особливості інструменту, зокрема, наявності додаткових функцій, типу патрона, швидкості обертання, ергономічності.

Перфоратор Yato в действии.

Перфоратори Yato: правила експлуатації

Для того, щоб ваш перфоратор прослужив довше і виконував без проблем поставлені завдання, необхідно дотримуватися елементарних правил експлуатації інструментів.

Серед правил, яких рекомендується дотримуватися, варто виділити:

  • Використовуйте патрони за призначенням і у відповідність до перфоратора. Для конкретного типу і моделі перфоратора використовуйте тільки патрони, які призначені цієї моделі.

  • Не забувайте про очищення і мастила кожен раз після використання.

  • Не варто використовувати перфоратор безперервно, йому потрібно давати відпочити кожні кілька годин.

  • Не можна використовувати довго тільки ударний режим, необхідно при можливості чергувати режими.

  • Якщо ви помітили навіть саму незначну несправність або поломку, то в першу чергу потрібно звернутися в сервісний центр.

Також не забувайте в процесі роботи про правила власної безпеки і бережіть себе. Працюйте обов'язково в захисних рукавичках, в спеціальному одязі і під час процесу роботи будьте зосереджені на інструменті. Якщо ви себе неважливо відчуваєте, то ні в якому разі не приступайте до роботи, оскільки робота з таким інструментом як перфоратор потребує неабиякої уважності та швидкої реакції.