Одним із перших завдань на земельній ділянці є будівництво огорожі. Потрібно зробити отвори, щоб змонтувати опорні стовпи. Якщо застосувати для цього компактну установку буріння, можна вкластися в кілька годин, а результат вийде ідеальним. Розглянемо, як вибрати бур для бурової установки, щоб швидко робити будь-які земляні роботи.

В цій статті:

Який бур вибрати для бурової установки

Купівля мотобура не складе труднощів. Ці пристрої поділяються на види за потужністю та розмірами, які безпосередньо впливають на вартість.

Найпоширеніший бур – для звичайного м'якого ґрунту. Класичний представлений у вигляді шнека. Така конструкція значно знижує вартість виробництва за збереження ефективності роботи. Інструмент застосовується в будь-якому типі земляних робіт і значно полегшує їх.

Призначення бура для ґрунту – копання вертикальних круглих отворів певного діаметра з рівними краями. При цьому зусилля для проведення робіт зводяться до мінімуму за рахунок конструкції бура та наявності мотоблоку.

Щоб дізнатися, як вибрати бур для бурового верстата, розглянемо його основні частини:

  • несуча нижня труба;

  • кінцевик;

  • різцева частина шнека;

  • сам шнек, призначений для видалення зрізаного ґрунту вгору;

  • змінні різці та штанги для подовження бурової глибини;

  • насадка на мотоблок або, у разі ручного бура, рукоятка.

Відмінним прикладом якості є бури від Yato. Бренд реалізує як мотоблоки великої надійності, так і бури шнекові для них. Фахівці Yato підкажуть, як вибрати бур для бурової установки, яка використовується в різних умовах..

Наконечник бура входить у ґрунт і при обертанні зберігає його стійкість у точці буріння. Ґрунт зрізається різцем на кінці шнека. Розпушений ґрунт піднімається по лопатах до отвору лунки. При поглибленні свердловини передбачена швидкознімна система насадки, на яку надягається подовжувач.

Вибір бура має передбачати уніфікованість насадки та доступність подовжувачів та наконечників до конкретного шнека. У Yato можна придбати окремо шнекові бури діаметрами 100 та 200 мм з довжиною 785 мм. Також є універсальна модель подовжувача Yato YT-84675 довжиною 500 мм. Один комплект бура та подовжувача дозволяє заглибитись у ґрунт на 1,2 м.

Для робіт на дачі або в приватному будинку ідеальним варіантом є шнековий бур – він підходить для будь-яких робіт із землею.

Буровая установка.

Який земляний бур вибрати з інших типів

Однак, крім шнекового, є й інші види робочих насадок, які є більш спеціалізованими. Розглянемо їх докладніше, щоб дізнатися, який бур вибрати для бурової установки:

  • Коронковий – має схожість із буровою насадкою для перфоратора. Активна частина бура є коронкою у вигляді різця і невеликого шнека високої міцності для виштовхування грунту на висоту. Застосовується для розпушування особливо твердих ґрунтів, проте згодом потребує заміни на шнековий бур для очищення свердловини.

  • Ударно-канатний – рідкісний інструмент, що працює на силі гравітації. Даний тип буріння застосовується у вже готовій свердловині, в яку складається труба з наконечником. Розпушений ґрунт піднімається в трубу і видаляється разом із нею.

  • Бур-змійовик – інструмент для буріння глинистих ґрунтів із високою вологістю. Його необхідно піднімати разом із ґрунтом, після того як той налипне на робочу частину.

Бур.

Застосування

Технічний опис будь-якого інструменту для буріння містить діаметр свердловини, максимальну глибину буріння та швидкість, з якою його можна обертати у вирві. Важливо дотримуватись граничних параметрів. Вони розраховані для максимальної ефективності застосування.

Застосування бура у господарстві:

Тип робіт

Застосування

Будівництво фундаменту

Буром вириваються лунки по лінії, де повинна знаходитися траншея, після чого грунт легко витягується лопатою. Бетонну основу можна зміцнити пробурюванням по кутах та навантаженим частинам додаткових лунок углиб траншеї. Залитий бетон буде виконувати роль наливних паль фундаменту

Будівництво паркану

Бур допоможе змонтувати чітко по лінії стовпи для паркану при розмежуванні ділянок, що не викличе проблем у майбутньому та значно прискорить процедуру

Риття свердловини, компостної ями

Відсутність інженерних мереж можна легко компенсувати інструментом. Буром можна викопати свердловину для доступу до питної ґрунтової води або спорудити компостну яму

Посадка рослин

Дерево або чагарник вимагає приховування коріння при посадці в глибині ґрунту. За допомогою бура не доведеться розривати великий обсяг ґрунту

Розпушування ґрунту навколо рослин

При нестачі або вологи навколо посадки або дерева за допомогою бура можна направити воду в потрібний шар ґрунту, щоб рослини були зволожені, але не мали проблем із підтопленням

Щоб виконувати ці інші дії, можна придбати мотоблок YT-84660 для бура Yato з потужністю 1,9 к. с. За рахунок передавального числа 40 до 1 мотобур без проблем подолає навіть тверді сухі грунти. З буровою установкою йде комплект земляних шнекових бурів на 100, 150 та 200 мм з універсальним подовжувачем.

Який земляний бур вибрати, підкаже тип ґрунту, який планується копати:

  • У чорноземній нирці без глинистих включень чи каміння бур легко проріже лунку.

  • Якщо ґрунт сухий, то перші сантиметри будуть даватися складно через твердість ґрунту.

  • Для глинистих грунтів доведеться діставати бур - липкий грунт прилипатиме до лопат, а бур стане занурюватися в нього як шток.

  • У випадку із забрудненим камінням ґрунтом слід частіше піднімати бур, щоб видаляти велике каміння з лунки.

Для всіх робіт підійде шнековий універсальний бур, доступний для монтажу на мотоблок.

Вибір гарного бура дозволить швидко робити лунки в будь-якому ґрунті та полегшити роботу.