Одним з найбільш популярних методів з'єднання деталей у виробництві, будівництві та побуті є «наскрізний монтаж», що передбачає використання заклепок. Установка кріплень виконується за допомогою заклепочників – простих інструментів із тримачами кріпильних елементів у головках. Необхідно знати, як вибрати заклепочник, оскільки при використанні не відповідного характеру робіт інструмент з'єднання буде ненадійним.

Принцип роботи заклепочників простий. У просвердлені в поверхнях отвори вставляються заклепки, які після натискання на важіль заклепочника розплющуються і фіксують елементи, що скріплюються. За умови правильного вибору інструмента можливість від'єднання поверхонь практично нульова. Перевагою «наскрізного» монтажу із заклепками є бюджетність, оскільки необхідність використання зварювальних робіт або дорогих інструментів відсутня.

В цій статті:

Типи заклепочників

Виробники будівельного інструменту пропонують заклепочники у різноманітності видів та моделей з різними технічними характеристиками. Щоб не помилитися з вибором інструменту, необхідно знати його основні типи.

За типом приводу виділяють заклепочники:

  • Ручні (механічні). Інструменти спрощеної конструкції. Ручні моделі поділяються на підвиди: одноручні для заклепок до 4,9 мм; дворучні для роботи з кріпленням діаметром від 6,5 мм; "гармошки" для монтажних робіт у важкодоступних місцях. Приблизно з'ясувати, який краще ручний заклепочник у конкретному випадку, можна за характером завдання. Наприклад, дворучні моделі вимагають докладання зусиль і двох рук, тому не підходять для висотних робіт, а одноручними та «гармошкою» можна орудувати однією рукою. Одноручні моделі можуть бути доповнені робочою частиною з можливістю повороту.

  • Пневматичні пістолети, зусилля яких забезпечує енергія стисненого повітря, що надходить від компресора. За більш високої вартості інструменти зручні у роботі.

  • Електричні пістолети. Поділяються на 2 види: працюючі від мережі та акумуляторні. Вага акумуляторних заклепочників більша, що слід враховувати.

  • Пневмогідравлічні підходять для монтажу заклепок значних розмірів.

Щоб визначити, який краще заклепувальний пістолет придбати, необхідно розібратися у видах заклепок за типом кріплення:

  • Витяжні. Установка здійснюється шляхом натиску на курок або зведення рукояток інструменту. Максимальний діаметр отвору – 7 мм.

  • Різьбові. З'єднання здійснюється шляхом установки порожнистих клепок з внутрішнім різьбленням, в яке вкручуються гвинти або болти.

Як вибрати заклепочник правильно, необхідно знати професіонала та домашнього майстра. Гарантувати надійність з'єднань та високу якість виконання робіт можна лише за умови використання правильно підібраного інструменту.

Заклепочник.

Критерії вибору заклепочників

Вартість інструменту є визначальним фактором не завжди. Дешеві моделі не створюють необхідного для надійної фіксації зусилля, а через непродуманість конструкції працювати ними незручно. Придбання дуже дорогого інструменту далеко не завжди є виправданим, особливо якщо працювати їм доводиться нечасто.

Основними критеріями вибору інструменту є:

  • Галузь застосування. Для встановлення огорожі достатньо ручного заклепочника для витяжних заклепок з двома ручками. Для надання послуг з виготовлення вентильованих фасадів можна придбати акумуляторну модель або ручний заклепочник лаштунків. Для майстерні або автосервісу гарним вибором стане пневматичний заклепочник.

  • Функціональність інструменту. У каталозі інтернет-магазину Yato представлені заклепочники з контейнером для заклепок, потужні, посилені, розкладні, універсальні моделі, для пластикових заклепок, з набором дюбелів і т.д.

  • Товщина заготовок, що скріплюються. Слід враховувати допустиме значення заклепочника.

  • Матеріал корпусу. Переважний метал або якісний високоміцний пластик. Перевага пластикових корпусів – у невеликій вазі.

  • Вага інструменту. З громіздкими моделями працювати складно, тому слід вибрати пристрій середньої ваги.

  • Комплектація. За наявності змінних головок розширюється сфера використання інструменту.

При виборі інструменту слід враховувати також частоту та характер використання, умови експлуатації.

Як вибрати заклепочник ручний

Найбільший попит мають у споживачів ручні заклепочники. Вони використовуються в побуті, в майстернях та сервісах, на виробництві для виконання нескладних робіт.

Знати, як вибрати заклепочник ручний, необхідно для того, щоб уникнути необґрунтованих витрат і бути впевненим у високій якості виконуваних робіт. З'єднання поверхонь шляхом встановлення заклепок не найлегша робота. Краще спочатку придбати інструмент, характеристики якого відповідатимуть параметрам завдання. Важливим критерієм при виборі є зусилля, яке доводиться додавати оператору для встановлення заклепок.

За конструктивними особливостями виділяють такі види ручних заклепочників:

  • Важельні малі для встановлення невеликої кількості кріплення з діаметром отвору менше 5 мм. Наявність розмножувального ефекту проміжного важеля дозволяє значно знизити зусилля під час монтажу.

  • Шарнірно-важільні професійні для безперервної установки заклепок використовуються у майстернях. Вирізняються високою міцністю всіх елементів конструкції.

  • З храповим механізмом зниження зусиль оператора (напівпрофесійні).

Заклепочники з храповим механізмом – гарний вибір для приватних будівельників та підприємців, що спеціалізуються у тому числі на будівництві огорож.

Заклепка для заклепочника.

Важливим фактором вибору є матеріали виготовлення:

  • сталеві пристрої цінуються за високу міцність, але важать чимало;

  • інструменти з пластиковим корпусом важать менше, що забезпечує зручність у роботі, але схильні до механічних впливів.

Золотою серединою прийнято вважати заклепочники, виготовлення основного корпусу яких використаний литий алюміній. Цей матеріал відрізняється високою міцністю при невеликій вазі.

Заклепочники ручні бувають одноручними, дворучними та у форматі «гармошка»:

  • Якщо необхідно вибрати надійний і довговічний заклепочник – рекомендується звернути увагу на дворучні моделі. Вони поєднують у собі простоту конструкції з високою надійністю, стійкістю до впливів та зношування, простотою обслуговування.

  • Для встановлення невеликих кріплень діаметром 2-3 мм підійде одноручний інструмент.

  • Для виконання монтажних робіт за відсутності доступу до електромережі або для роботи у важкодоступних місцях можна вибрати заклепочник із акумулятором. Таке рішення дозволяє працювати автономно. Недоліком є ​​чимала вага інструменту.

  • Електричні моделі зручні, важать небагато, продуктивні та функціональні, проте вартість інструментів цього типу висока. Пристрої на електроживленні від мережі застосовуються і в побуті завдяки відсутності необхідності докладати зусиль при виконанні з'єднань.

Пневматичні заклепочники оптимально поєднують високу продуктивність, зручність користування, надійність та довговічність.

При выборе ручного заклепочника в каталозі інтернет-магазину Yato слід враховувати технологію розвальцовки:

  • Інструменти для монтажу витяжних заклепок коштують недорого, але використовуються в більшості випадків на ділянках з малим навантаженням (для з'єднання ненавантажених будівельних поверхонь, шматків шкіри, тканини, пластику тощо).

  • Інструменти для гвинтових заклепок забезпечують високу міцність з'єднань, але при цьому відрізняються вищою вартістю.

Якщо виникли труднощі з тим, який заклепочник вибрати, компетентні консультанти інтернет-магазину завжди нададуть допомогу у виборі інструменту та оформленні замовлення. В асортименті Yato представлені будівельні та монтажні інструменти у різноманітності, що дозволяє знайти рішення для виконання роботи будь-якої складності та обсягу.