Якість елементів різних вузлів і механізмів залежить від того, наскільки точно розміри виробів відповідають заданим технологічним параметрам. Для виміру деталей у більшості випадків використовується мікрометр, який зручніший і точніший за штангенциркуль. Знаючи, як вибрати мікрометр правильно, токарі, слюсаря, ювеліри та представники інших професій можуть виконувати навіть складні виміри швидко та з високою точністю.

В інтернет-магазині бренду Yato представлений широкий вибір якісних недорогих пристроїв для зняття замірів. Ми пропонуємо мікрометри високої якості за адекватними цінами. Різноманітність асортименту вимірювальної техніки дозволяє без проблем підібрати пристрій під будь-які потреби та вимоги.

В цій статті:

Мікрометр: що це таке і де застосовується

Мікрометр є високоточним приладом, призначеним для вимірювання деталей, комплектуючих та елементів з лінійними розмірами. Застосування мікрометра можливе виключно для вимірювання деталей із матеріалів, що не деформуються при стисканні. Похибка під час роботи може становити 1-50 мкм.

Конструктивно пристрій складається з кількох елементів:

  • рама металева напівкругла з опорною стійкою для затискання деталей;

  • вимірювальний гвинт із гайкою (статичною);

  • статичний стебло з поділками;

  • барабан зі шкалою. 

Після того, як деталь, що вимірюється, поміщають між п'ятою і гвинтовим механізмом, гвинт закручують для визначення ширини об'єкта. Кількість прокручування гвинта визначає кут обороту, необхідний розрахунку лінійної величини. Прокручування гвинта для точних вимірювань не повинно перевищувати 25 мм. Кількість повних обертів відображається на стеблі, а на шкалі барабана – значення часток. Для отримання точних даних підсумовують значення на шкалі стебла та шкалі барабана.

На ринку вимірювальної техніки представлені мікрометри з такими характеристиками:

Прокручування гвинта 

Не более 25 мм

Шкала

От 0-25 мм, 25-50 мм до 300 мм

Наступний крок 

100 мм

Клас точності

1, 2

Крок виміру

0,001-1 мм

Застосовуються мікрометри у всіх галузях, пов'язаних з виготовленням або використанням деталей з точними параметрами – машинобудування, верстатобудування, авіабудування, ремонтні та реконструкційні роботи, ювелірна справа, токарні та слюсарні роботи, тощо. Прилади використовують для вимірювання трубних та листових виробів, дроту та різьблення, складних та простих деталей.

Які типи мікрометрів бувають

Основною перевагою мікрометрів, що зумовлює попит на цей різновид вимірювальних пристроїв, є мінімальна похибка при знятті вимірів. Мікрометри представлені на ринку вимірювальної техніки кількома типами, що забезпечує можливість вибору моделі для вимірювання виробів різних параметрів, конфігурації та призначення. Першим пристроєм, запатентованим у Франції в 1848, був штангенциркуль гвинтового типу з додатковою круговою шкалою для зняття точних часткових вимірювань. Згодом з'явилися й інші різновиди мікрометрів.

Микрометр Yato.

Основним фактором, що визначає тип мікрометра, є призначення пристрою. За цим критерієм виділяють такі типи мікрометрів:

  • Гладкі. Використовуються для виконання зовнішніх вимірювань. Бувають механічні та цифрові, з кроком поділу на барабані 0,01 мм та на шкалі 0,5 мм.

  • Гладкі підвищеної точності з додатковою ноніусною шкалою та кроком поділу 0,001 мм. У більшості випадків фахівці обирають механічні моделі, оскільки відсутність цифрового табло полегшує зняття вимірів.

  • Трубні зі сфероподібним наконечником з одного боку, призначені для вимірювання товщини труб. Прилади бувають цифровими та механічними. Для отримання даних п'яту приладу поміщають у трубу та затискають гвинтом.

  • Листові з великорозмірними плоскими наконечниками для вимірювання листового металу та інших плоских виробів (стрічка, квадрат тощо). Прилади оснащуються додатковими тарілками на п'яті та гвинті для підвищення точності вимірів та зниження тиску на поверхню деталі.

  • Дротові з невеликим діапазоном ходу. У компактних приладів цього дугоподібна скоба відсутня. Призначені пристрої для вимірювання кульок (до 10 мм) та дроту.

  • Різьбові (використовуються для вимірів різьблення в діапазоні 0-200 мм). Пристрої доповнюються призматичними та конічними вставками для виконання вимірів за метричною або дюймовою системою.

  • Зубомірні із спеціальними круглими наконечниками для вимірів зубчастих коліс. Бувають механічними та цифровими.

  • Важельні (для вимірів виробів складної форми).

  • Малогубчасті (з малими губками). Завдяки наявності у приладів тонкого гвинта та п'яти пристрій можна вводити в отвори після проточки або свердління.

  • Універсальні. Оснащені комплектом знімних насадок для виконання вимірювань у важкодоступних місцях. У комплект входять сферична, дискова, ножеподібна, клиноподібна, конусоподібна, плоска та мала плоска насадки.

Простота конструкції та використання, надійність і точність, доступна вартість – мікрометри мають безліч переваг та швидко окупають вкладення, проте лише за умови правильного вибору приладу.

Як вибрати мікрометр правильно

Основними критеріями при виборі мікрометра є мета придбання, якість приладу та умови експлуатації. Наш інтернет-магазин Yato пропонує виключно оригінальну продукцію власного виробництва. 

Інструмент купують не один день. Навіть якщо користуватися приладом доведеться нечасто, витрати на виправлення помилки при неточному вимірі значно перевищать вартість брендового приладу. Особливо ретельно слід віднестися до вибору приладу для професійного використання. Економія на якості мікрометра може в результаті обернутися серйозними фінансовими та репутаційними втратами.

Область застосування – другий за важливістю фактор вибору. Для використання в побуті найчастіше вибирають механічні моделі, оскільки високоточні виміри в домашніх умовах потрібні нечасто. Електронні мікрометри підходять для вирішення виробничих та професійних завдань, у тому числі завдяки наявності різних додаткових функцій: пам'яті, фіксації часу виконання вимірів та ін.

За конструктивними особливостями виділяють мікрометри:

  • Механічні. Найчастіше використовуються у побуті та для вимірів у складних умовах.

  • Цифрові з електронним дисплеєм та високою точністю вимірювань. Цифрові моделі виконують виміри з точністю до 0,001 мм, проте не підходять для використання за низьких температур, в умовах високої вологості і т.д. Перевагою цифрових мікрометрів є можливість скоротити час зняття вимірів та швидко виконати вимірювання кількох предметів. Роботу приладу забезпечує акумуляторна батарея.

Вартість електронних мікрометрів вище за більш високої точності. Достоїнствами механічних моделей є надійність та міцність, значний термін експлуатації та можливість використання практично в будь-яких умовах. Для побутових цілей частіше купують універсальні мікрометри з насадками для вимірювання різних предметів (плоських, трубних, різьблень та ін.). Професіонали віддають перевагу вузькоспеціалізованим пристроям.

Микрометр.

Щоб вибрати мікрометр правильно, необхідно звернути увагу на такі характеристики пристрою:

  • Діапазон вимірювань. Визначальний чинник – величина предметів, які необхідно вимірювати. Виробники пропонують пристрої з різними діапазонами вимірів – від 0-25 мм для ювелірів до 600 мм для габаритних деталей.

  • Крок вимірів. Визначає точність вимірів. Чим менший крок, тим вища точність і менша похибка. Значення кроку вимірювань зазначаються у паспорті приладу.

  • Розміри та вага приладу. Для нечастого використання можна вибирати прилади, але якщо пристрій використовується часто - краще купити невеликий легкий варіант.

  • Ергономіка та дизайн. Конструкція пристрою повинна бути продуманою, щоб права рука спокійно діставала до регульованих деталей під час захоплення лівою рукою. Ручка для захоплення повинна мати рельєфну протиковзну поверхню.

  • Наявність кейсу для зберігання та транспортування інструменту.

Наш брендовий інтернет-магазин Yato дає гарантію якості запропонованого вимірювального обладнання та надає допомогу у підборі мікрометрів.