Необхідність в ручному інструменті склоріз може виникнути під час ремонту квартири, при заміні шибок і т. д. Основним призначенням цих інструментів є швидке різання скляних поверхонь. Вони представлені професійними та побутовими моделями у широкій різноманітності. Якщо немає досвіду різання скла, складно визначити, як правильно вибрати склоріз відповідно до складності та характеру виконуваних завдань. Пропонуємо посібник з вибору.

В цій статті:

Різновиди склорізів

Ручні склорізи розрізняються за безліччю параметрів:

  • механізм функціонування;

  • конструкція ріжучого елемента;

  • матеріали виготовлення;

  • спосіб подряпування канавки на склі;

  • вартість.

При виборі інструмента слід враховувати всі ці параметри. Від відповідності характеристик інструменту особливостям поверхні, яку потрібно обробити, залежить цілісність скла або дзеркала та можливість експлуатації надалі.

Алмазний

Відмінною особливістю інструменту, який давно використовується для розрізання скляних поверхонь, є наявність невеликого кристала алмазу. Він виконує роль різця. Кристал фіксується на держаку припоєм із срібла, тому при використанні інструменту слід уникати механічних ударів та високих температур. Різець може бути виготовлений з натурального або синтетичного алмазу.

Вартість алмазних склорізів із синтетичними алмазами значно нижча, ніж у моделей з натуральним камінням, які використовують професіонали. Товщина різання синтетичного різця обмежується 5 мм, але для розрізання елементів із малою товщиною він відмінно підходить. Різці з натуральної алмазної крихти легко розрізають скло завтовшки понад 1 см.

При виборі алмазного склоріза слід звернути увагу на тип різця:

  • Криволінійна ріжуча кромка у формі конуса. Пристрій підходить для використання в побуті завдяки розташуванню різців на одній лінії з віссю склоріза. Таким інструментом можна працювати без досвіду, проте переналагодження неможливе.

  • Чотирьохгранний різець у вигляді піраміди з різцями, розташованими щодо осі під кутом 20-22 градуси. Інструмент професійний, тому потребує досвіду та вміння. При зношуванні різця його можна повернути на 90 градусів і використовувати наступну грань.

У процесі використання алмазні різці можуть притуплятись. Тому їх заточують на чавунному диску або на спеціальному бруску, покритому алмазним пилом та мастикою.

Стеклорез.

Роликовий

Роликові склорізи – найпопулярніші інструменти у професіоналів та домашніх майстрів. Різаки у роликових інструментів є роликами, виготовленими зі сплавів на основі кобальту і вольфраму. Кількість роликів інструменту залежить від моделі (1, 3, 6). Цей параметр впливає на вартість інструменту та якість різання.

Ролики діаметром 6,6 мм із твердих сплавів можуть різати скло завтовшки 1-4 мм. Кут заточування – 100 градусів. Одного інструменту достатньо для обробки 350 метрів матеріалу. Після втрати різальним елементом гостроти його можна замінити, просто провернувши барабан із роликом на 60 градусів після ослаблення кріпильного гвинта.

Зручність під час роботи роликовими склорізами залежить від типу ручки:

  • при прямій ручці «олівець» основне навантаження лягає на пальці;

  • при вигнутій ручці «пістолет» навантаження посідає ліктьовий суглоб.

Періодично інструмент можна заточувати, використовуючи дрібнозернистий абразивний диск або механічну точилку.

Масляний

Якщо покупець не має уявлення, як вибрати хороший склоріз, який би поєднував практичність, довговічність та зручність у роботі, рекомендується звернути увагу на масляні інструменти. Вони з'явилися порівняно недавно, але попит на моделі цього стабільно зростає. В асортименті нашого інтернет-магазину Yato представлені масляні склорізи з різними характеристиками за доступними цінами.

Масляні склорізи являють собою роликові інструменти з розширеним функціоналом, що передбачає автоматичну подачу мастила на різці. Місткість для змащення розташована в ручці пристрою. Для подачі мастила до ріжучих кромок передбачено гніт. Завдяки постійному надходженню мастил до різців сила тертя інструменту зменшується і, відповідно, знижується знос. Наявність мастильної рідини забезпечує гладкість надрізів.

Стеклорез Yato.

Виготовляються різаки масляних склорізів із високоміцних швидкорізальних сталей. Моделі пропонуються у двох варіантах – з можливістю заміни робочої головки та без заміни. Зручний та практичний варіант – інструменти, конструкція яких дозволяє встановлювати головки двох видів для роботи:

  • з товстим склом (кут нахилу до 154°);

  • із звичайним склом (кут заточування 120°).

Важливою конструктивною особливістю масляних склорізів є наявність або під роликом кульки, що забезпечує рівномірність при стіканні мастильного матеріалу на ролик. Кулька після закінчення різання простукує заготовку з протилежного боку для остаточного поділу.

Ще одним різновидом є інструменти, оснащені резервуарами з капілярними отворами для стікання олії. Найчастіше у вигляді мастила застосовуються мінеральні олії середньої в'язкості, що не провокують окислення ролика. Будьте уважні: за відсутності олії в ємності якість різу погіршується.

Головка інструменту (різак) може бути обертовою (для різання за шаблонами) або нерухомою.

Вигідне рішення – інструменти, укомплектовані змінними роликами та головками для скла різної товщини:

Кут нахилу ролика

Допустима товщина скла

135°

До 1 см

150°

До 2 см

Масляні склорізи, пропоновані нашим інтернет-магазином Yato, можна використовувати для різання полотен завтовшки до 2 см. Ресурс головок інструментів – 5-6 тисяч метрів.

Циркульний

При необхідності вирізати скло фігурно (у вигляді кола чи овалу) найкращим вибором стане циркульний склоріз. Конструкція включає масляний склоріз, фіксуючу присоску та регульовану шкалу для визначення радіуса кола. При необхідності вирізати довгий овал використовують спеціальний пристрій.

Види склорізів наведені у таблиці

Роликовий 

Відмінно підійде для новачків. Ріже скло товщиною 4-6 мм

Масляний 

Універсальний склоріз із тривалим терміном служби 

Алмазний 

Проста та довговічна конструкція, виконує якісний різ

Радіусний (циркульний)

Ріжучим елементом є твердосплавний ролик з функцією подачі масла. Складний в експлуатації та вимагає досвіду у різанні скла

Як вибрати склоріз

Перед тим, як вибрати склоріз, необхідно визначитися з обсягами майбутніх робіт. Незалежно від частоти використання пристрою, необхідно звернути увагу на ручку пристрою. Найкращий варіант – ергономічна ручка з виїмками для пальців.

При виборі інструменту слід враховувати:

  • мета придбання;

  • частоту використання;

  • твердість та товщину скла;

  • умови експлуатації;

  • наявність аксесуарів (шаблонів тощо).

У нашому інтернет-магазині Yato представлений широкий вибір якісних функціональних інструментів за доступними цінами. Різноманітність асортименту дозволяє підібрати необхідний склоріз для виконання робіт будь-якої складності.