Якщо необхідно розпиляти дошку впоперек або під кутом, можна використовувати пилку торцювання. Існує велика кількість особливостей, які необхідно враховувати для того, щоб інструмент підходив для вирішення поставлених завдань. Якщо потрібна торцювальна пилка, як вибрати цей інструмент, потрібно дізнатися заздалегідь. Для цього необхідно враховувати особливості різних моделей.

В цій статті:

  1. Види та призначення торцювальних пилок
  2. Вибираємо торцювальну пилку: пристрій та функціональні можливості
  3. Різновиди двигуна для торцювання
  4. Вибір торцювання: на що звернути увагу
  5. Додаткові функції торцювальної пили
  6. Як вибрати пилку торцювальну по дереву: поради

Види та призначення торцювальних пилок

Ці інструменти дозволяють з високою точністю виконувати поперечне розпилення дощок. Вони також можуть працювати із пластиком або м'якими металами. Сучасні пристрої здатні розрізати тонкий металевий профіль та труби. Існує кілька різновидів таких інструментів, кожен із них має свої особливості. Перед тим як вибрати пилку, потрібно знати, який вид підходить найкращим чином.

Комбінована торцювальна пилка

Такі моделі дозволяють розрізати дошку не тільки перпендикулярно, а й під кутом, а також під нахилом. Крім того, тут доступне виконання поздовжнього розрізу. У першому випадку диск можна повертати у горизонтальній площині. При цьому він залишається вертикально орієнтованим. У другому диск розташовують під кутом до дошки. У цій ситуації розріз буде не перпендикулярним, а похилим.

Інструмент допомагає робити не тільки прості розрізи, але й складні конфігурації. Наявність комбінованої торцювальної пилки дозволяє не купувати для таких операцій різні електроінструменти. Граничні кути нахилу чи повороту залежить від конкретної моделі. Купуючи ці характеристики необхідно уточнити.

Стандартна торцювальна пилка, без протяжки

Звичайні моделі пили торцювальної призначені для поперечного розрізу дошки. Але вони мають обмеження за глибиною та за довжиною прорізу. У деяких випадках майстер може регулювати граничну глибину занурення диска у матеріал. У такому разі інструмент може бути використаний для очищення пазів.

Порцовочная пила.

Торцювальна пилка з протяжкою

При розрізанні дошки інструмент розрахований на певну максимальну ширину. Але іноді цього замало. Існують спеціальні моделі пилок, в яких можливе поздовжнє переміщення диска. Ця властивість дозволяє значно збільшити ширину оброблюваних деталей.

Вибираємо торцювальну пилку: пристрій та функціональні можливості

Коли ми вибираємо пилку торцювальну, то звертаємо увагу на виробника. В онлайн-магазині Yato представлені різні моделі торцювальних пилок польського бренду. Покупець може вибрати таку, яка йому підійде якнайкраще. У таблиці зібрані найпопулярніші моделі, які забезпечують найвищий рівень обробки деревини.

Моделі

Потужність (Вт)

Швидкість обертання диска (про/хв.)

Пила торцювальна з протяжкою YATO YT-82171

1800

4800

Професійна торцювальна пилка для прямого та кутового різання YATO YT-82173

1800

5000

Професійна торцювальна пилка з лазером 1800 Вт YATO YT-82175

1800

5000

Професійна торцювальна пилка 185 мм 1500 Вт YATO YT-82172

1500

4500


Основними частинами механізму є надміцний пиляльний диск та мотор. Вони значною мірою визначають особливості інструменту. Розглянемо різні види торцювальних пилок згідно з цими параметрами.

Різновиди двигуна для торцювання

Для обертання диска необхідний потужний двигун. Якщо обертання відбувається з високою швидкістю, то розріз виходить гладким і рівним. У більшості моделей двигун перебуває з правого боку диска. Також популярне розташування, при якому він трохи зміщений назад.

Використовуються асинхронні, колекторні та безколекторні двигуни. Залежно від вибору виду двигуна, майстер отримає пристрій з певними перевагами та недоліками.

торцовочная пила

Асинхронний

Цей варіант вигідно використовувати, оскільки двигун економічний і працює безшумно. Під час експлуатації він не боїться пилу, вологи, вібрації. Асинхронні моделі служать протягом десятків років і практично не викликають нарікань у користувачів.

Недоліком при використанні таких пристроїв є значна вага при відносно невеликій потужності. Тут швидкість обертання диска нижче, ніж в інших типів двигунів. Він не може працювати зі швидкістю, яка перевищує 2850 оборотів на хвилину.

Колекторний

Використання колекторних двигунів дозволяє досягти високої швидкості обертання дисків, яка доходить до 10 000 об/хв. Ці мотори важать значно менше асинхронних, перевершуючи їх за потужністю та швидкістю обертання. Такий вибір торцювання найпоширеніший.

Недоліком є використання електричних щіток у роботі, які іноді вимагають проведення технічного обслуговування. При функціонуванні такий механізм видає гучний звук.

Безколекторний

Двигун поєднує в собі переваги використання асинхронного та колекторного. У ньому не використовуються електричні щітки, натомість встановлена електронна схема. Недоліком використання таких моторів є їхня відносно висока вартість.

Торцовочная пила

Вибір торцювання: на що звернути увагу

Думаючи про те, як вибрати пилку торцювальної по дереву, потрібно брати до уваги передбачувані особливості її використання. Залежно від них інструмент має відповідати певним вимогам.

Вибираючи товари у нас в онлайн магазині Yato24.com.ua, ви отримаєте можливість придбати якісні та недорогі пили торцювальні. Також зможете скористатися послугами наших консультантів. Магазин регулярно пропонує вигідні знижки.

Потужність

Випускаються моделі з різною потужністю в діапазоні від 800 до 2500 Вт. Найбільш поширене використання апаратів, розрахованих на 1600–1800 Вт. Такі торцювання застосовуються для вирішення як побутових завдань, так і для виробничих.

При виборі інструмента необхідно враховувати, що для обробки різноманітних матеріалів може знадобитися різна потужність. Це дозволить у деяких випадках уникнути перевантаження інструменту, що продовжує термін його експлуатації. При покупці потрібно враховувати, що чим потужніший апарат, тим він більш масивний.

Кількість оборотів

При збільшенні швидкості обертання розріз стає більш рівним та гладким. Найчастіше швидкість становить від 3200 до 6000 оборотів на хвилину.

Деякі моделі передбачають ручне регулювання кутової швидкості. У цьому випадку можна регулювати швидкість роботи та якість результату. Також треба враховувати, що при роботі з різними матеріалами оптимальна швидкість обробки може бути різною.

Тип редуктора

У пристроях застосовується два види редукторів: з ремінною передачею або зубчастою. У першому випадку обертання мотора передається на пиляльний диск за допомогою пасового кільця, у другому використовуються шестерні. У кожному варіанті є свої плюси та мінуси.

Ремінна передача при високому навантаженні може прослизати. Іноді вона зіскакує. При заклиниванні використання цього варіанта дозволяє уникнути поломки, так як станеться прослизання, але пила не вийде з ладу. Якщо використовується зубчаста передача, то в такій ситуації станеться поломка, а потім потрібно звертатися до майстерні для ремонту або заміни.

Використання ременя може призвести до його розриву, але заміну на новий можна без будь-яких складнощів. Ремінь також дозволяє знизити вплив вібрації, що виникає під час роботи двигуна.

Існують механізми, у яких редуктори не застосовуються. Це відбувається тоді, коли диск обертається безпосередньо за допомогою двигуна. У той же час збільшується зношування підшипників і знижується шум у процесі роботи. Одна з переваг такого рішення – просте обслуговування та ремонт.

Торцовочная пила Yato

Додаткові функції торцювальної пили

У нашому онлайн-магазині Yato24.com.ua представлені пили торцювальні найвищої якості від популярного польського бренду Yato. Існує велика кількість моделей торцевих пилок – яку вибрати, залежить від особливостей конкретних моделей. Багато виробників вносять у конструкцію інструменту додаткові покращення.

Система видалення пилу

У процесі роботи торцювання створює багато пилу та іншого сміття. Щоб уникнути цього, виробники встановлюють шланг, через який пил витягується у спеціальний мішок. Патрубок також можна приєднувати до пилососу. В цьому випадку якість очищення буде вищою.

Захисний кожух

Застосування захисного кожуха дозволяє уникнути випадкового дотику до диска, що обертається. Це знижує ризик нещасних випадків у процесі роботи.

Регулювання глибини пропилу

Якщо глибину пропилу можна регулювати, це дає можливість за допомогою торцювання створювати і прочищати пази. Для цього буде потрібно зробити кілька аналогічних розпилів на близькій відстані один одного. Ще одним застосуванням цієї функції є проведення торцювання профілю.

Лазер

Якщо використовується лазер, то майстер бачить лінію, вздовж якої проводиться розріз. Це підвищує точність роботи. Таке вдосконалення особливо важливе у випадках, коли виробляється розріз під кутом. Використання ясно видимої лінії запобігає неточності у роботі.

Підсвічування робочої зони

Працюючи за умов недостатнього освітлення знижується точність пропилу, зростає ризик виникнення травми. Наявність освітлення дозволяє комфортно виконувати роботу незалежно від наявності якісного джерела світла.

Функція плавного запуску

При включенні потужних електроприладів може відбуватися стрибок струму мережі. Він може впливати на справність іншої техніки, яка до неї підключена. Якщо застосовується функція плавного пуску, цього не станеться.

Під час різкого запуску торцювання може пошкодити, що призводить до травм або пошкодження матеріалу. За наявності плавного пуску цього не відбувається, прилад залишається нерухомим.

Автоматичне відключення для безпеки

При проведенні робіт іноді можуть відбуватися випадковості, що призводять до травми або псування інструменту. Вони зазвичай відбуваються раптово і до них важко підготуватися. Автоматичне відключення захистить майстра в непередбаченій ситуації та не дасть торцюванню вийти з ладу.

Регулювання кількості обертів

При високій швидкості обертання пильного диска розріз виходить тоншим. Таким чином, коригуючи швидкість, можна регулювати якість так, щоб вона відповідала потрібному рівню. Додатково це зменшує знос.

Пила Yato

Як вибрати пилку торцювальну по дереву: поради

Виробники випускають велику кількість моделей торцювальних пилок. При виборі відповідного варіанта необхідно враховувати, для якої роботи їх передбачається використовувати. Щоб вибрати торцювальну пилку правильно, слід уточнити характеристики інструменту. Торцювальні пили, куплені в магазині Yato, відповідають найкращим стандартам якості. Покупець завжди зможе знайти товар, який йому підходить.

Ширина протяжки

У процесі роботи доводиться розпилювати дошки різної ширини. Зазвичай та чи інша модель апарату розрахована певну ширину, яку перевищити не можна. Існують торцювання з протяжкою, за допомогою яких можна вирішити проблему. У цьому випадку є можливість зрушити диск у напрямку розпилу. Гранична ширина збільшується вчетверо.

Зсув силового блоку зазвичай здійснюється за однією або двома штангами. У деяких випадках може застосовуватися складна конструкція важеля. У професійних інструментах за допомогою функції протягування можна робити розпили довжиною більше одного метра.

Глибина пропила

Глибина розрізу залежить від діаметра використовуваного пильного диска. Вона також залежить від того, який робиться розріз – прямий чи під кутом. В останньому випадку гранична глибина буде меншою.

Поворотна конструкція пили (різ під кутом та нахилом)

Оцінюючи, яка модель необхідна, слід звернути увагу, чи може вона робити розрізи під кутом. Диск повинен бути перпендикулярним до поверхні дошки. Для цього в апараті має бути передбачений відповідний механізм повороту.

У деяких конструкціях різ може працювати під нахилом. У цьому випадку він буде не перпендикулярним до поверхні поверхні, а складе з нею гострий кут. Щоб різ працював під нахилом, потрібен спеціальний механізм. Граничний кут нахилу може досягати 45 градусів.

За наявності цих функцій можливості майстра значно зростають. Він зможе робити розрізи, що мають складну конфігурацію.

Точність різання

Показник якості роботи різання – це точність розпилу. Зазвичай залежить від швидкості обертання диска. Чим швидкість вища, тим рівніший розріз. За наявності лазерної указки якість ще більше покращується.

Необхідно звернути увагу на надійну фіксацію дошки, що обробляється струбцинами. Її нерухомість допоможе більш ретельному виконанню роботи.

Щоб забезпечити точність, потрібно правильно вибрати диск. Потрібно враховувати його матеріал, геометрію зубів і те, як виконано їх заточування. Також потрібно звернути на якість складання інструменту. У ньому не повинно бути люфтів чи перекосів.

Від правильності вибору інструменту залежить якість та швидкість виконання конкретного завдання, довговічність функціонування пили, а також безпека майстра. Якщо залишилися питання, ви можете проконсультуватися у менеджера нашого інтернет-магазину про всі характеристики вибраного варіанта.