Необхідність у приєднанні кабелів та проводів виникає при виконанні робіт з підключення промислового обладнання, систем різного призначення та побутової техніки. Значно скоротити терміни виконання робіт за відмінного кінцевого результату можна шляхом застосування обтискних кліщів, які представлені в широкій різноманітності видів, функціоналу та вартості. Як вибрати обтискні кліщі відповідно до характеру виконуваних робіт, дізнайтеся зі статті.

В цій статті:

Застосування обтискних кліщів

Технологічний прогрес став причиною появи кабелів різної конструкції, потужності та рівнів струмопровідності. Сформувати надійний контакт при побудові або модернізації електромереж та комунікаційних мереж можна лише за умови правильного обтиску наконечників кабелів. Для цього необхідно використати відповідний тип кліщів.

Обтискні (опресувальні) кліщі, або крімпери, використовуються:

  • у процесі підготовки струмопровідних жил до фіксації в електроприладах або розеткових клемах;

  • для з'єднання 2 і більше кабелів.

Перед тим як вибрати обтискні кліщі, слід визначитися з типом та перерізом кабелів.

Застосовуються кліщі обтискні:

  • для встановлення конекторів зі специфічними роз'ємами;

  • зняття ізоляції;

  • зачищення дротів;

  • робіт з телефонними та мережевими вилками;

  • різання провідників і т.д.

Попит мають інструменти з автоматичною функцією зняття ізоляції. Їх використання дозволяє фахівцям економити чимало часу.

У каталозі нашого інтернет-магазину Yato, що спеціалізується на напрямі продажу якісної техніки, представлені обтискні кліщі для опресовки:

  • ізольованої проводки;

  • кільцевих, вилкових та штирьових наконечників;

  • штекерних та плоских роз'ємів;

  • сполучних гільз та розгалужувачів.

Різноманітність асортименту дозволяє підібрати модель професійного чи побутового рівня, для роботи з автоелектропроводкою та для монтажу електромереж у домашніх умовах.

Клещи обжимные.

Різновиди обтискних кліщів

За конструкцією весь інструмент можна розділити на два основні види – кліщі на кшталт пасатижів та діафрагмові. Для вирішення нескладних завдань зазвичай вибирають інструменти, що працюють як пасатижі. Основною перевагою таких приладів є можливість виконувати обжимання наконечників з будь-якого боку, проте використовувати їх можна для невеликого діапазону втулок.

Перевагою діафрагмових моделей є здатність обтискати кабелі з 4-6 сторін (залежно від механізму). Прилади цього різновиду можуть автоматично під час роботи підлаштовуватися під товщину втулки, що виключає необхідність заміни матриць.

Залежно від кількості рельєфних «губ» обтискні кліщі бувають:

  • двох губочними (зі знімними та незнімними «губками») для з'єднання гільз наконечників та клемників;

  • чотирьох- та шестигубковими вузькоспеціалізованими для гільзових наконечників (забезпечують щільне прилягання).

У деяких моделей з одного боку є важіль для посилення тиску або гвинт, за допомогою якого можна регулювати зусилля затискання та нахил губок.

Крім ручних інструментів для роботи з кабелями 6-10 мм2, оснащених механізмами фіксації та важелями для зниження навантаження, бувають гідравлічні інструменти для роботи з магістральними мережами.

Кліщі обтискні: які вибрати

Якщо складно визначити, які вибрати обтискні кліщі, зверніть увагу на характер робіт і частоту використання інструменту.

Тип 

Функції 

Особливості 

Ручные обжимные клещи

Конструктивно простой прибор позволяет опрессовывать кабельные наконечники и гильзы любого размера, монтировать клеммы и контактные разъемы

Могут оснащаться лезвиями в области крепления ручек. С их помощью можно разрезать электрокабели и провода

Электропассатижи

Применяются в профессиональных целях. Подходят для снятия изоляции с проводников

Многофункциональные клещи позволяют выполнять полный цикл работы с электрической проводкой

Кримперы

Подходят для опрессовки витой пары и других видов кабелей, монтажа коннекторов и обжимных наконечников

Имеют две длинные ручки, массивную рабочую часть из двух рабочих губок. Между губками находятся разъемы для кабелей определенного диаметра. Могут оснащаться лезвиями для резки проводников

Основним критерієм під час виборів є характер завдань, які належить вирішувати. Наприклад, для обтискання роз'ємів, обрізки проводки або зачистки контактів можна вибрати універсальний двогубковий інструмент зі змінними губками. Для зняття ізоляції найкращим вибором є автоматичні інструменти. Для проводів різних розмірів оптимальний варіант – прилади зі знімними матрицями.

При виборі ручного інструменту слід керуватися:

  • вагою виробу (кліщі повинні відчуватися у руці);
  • конструкцією (переважні інструменти простої будови);
  • розташуванням лез (при близькому розташуванні можна порізатись);
  • способом обтиску (вертикальний чи горизонтальний);
  • глибиною різання.

Слід звернути увагу на матеріал виготовлення інструменту та наявність ізоляції на ручках пристрою. Важливим критерієм вибору є зручність користування (наявність прогумованих або рельєфних ручок).

Обжимные клещи Yato.

Особливості кліщів обтискних для автоклем

Під час ремонту або обслуговування автомобіля може виникнути потреба в обжимі автомобільних контактів. Автовласники, яким раніше не доводилося ремонтувати електросистему авто, навряд чи знають, як правильно вибрати обтискні кліщі для автомобільних клем, оскільки протягом багатьох років найбільш поширеними варіантами з'єднання були скручування або паяння. Паяння проводів вимагає наявності паяльника та розхідників, особливих умінь, доступу до електромережі. Скрутка не відрізняється надійністю через здатність проводів окислюватись або нагріватися.

З появою нових технологій, перелік доступних автовласникам інструментів значно розширився, завдяки чому власники машин отримали можливість економити на ремонті. Наявність кліщів обтискних у багажнику авто дозволяє усунути проблему з електросистемою авто, перебуваючи далеко від автосервісів. Щоб використовувати обтискні кліщі для автоклем, не потрібні спеціальні вміння та досвід – достатньо затиснути провід та клему у точці з'єднання. З'єднання, що вийшло, витримує мінімум 2 місяці інтенсивного накачування і вібрації.

Обтискні кліщі для автоклем, мають діаметр отвору 0,5-6 мм, можуть використовуватися для обтиску неізольованих наконечників та ізольованих проводів для всіх видів роз'ємів автомобіля. Завдяки наявності розмітки пристроєм легко скористатися. Розширити функціонал кліщів можна, купивши спеціальні матриці, наприклад, для з'єднання жил діаметром від 25 мм. Обтискні кліщі для автомобілів використовують нерідко при вирішенні побутових завдань, тому особливу увагу слід приділити якості інструменту.