Існує чимало електричних, пневматичних, газових та лазерних пристроїв та агрегатів, які застосовуються для різання та розкривання металу. Ось тільки для різання листового металу, труб, гофр та інших подібних металевих виробів усі ці механізми, як правило, є непридатними, оскільки при їх використанні замінюються краї заготовки, трапляються урвища та інші пошкодження. У таких випадках застосовуються ножиці з металу. Але оскільки сучасний ринок пропонує не один вид таких пристроїв, нерідко вибір ножиць по металу в залежності від характеру майбутньої роботи стає справжнім випробуванням. Наш інтернет-магазин пропонує широкий асортимент цих пристроїв та рекомендації щодо вибору.

В цій статті:

Конструктивні особливості ножиць для різання металу

Сьогодні для різання металу використовуються різальні інструменти, які відрізняються один від одного формою, розміром, конструкцією, технічними характеристиками, формою рукоятки та леза, а також способом керування, типом кріплення та багатьма іншими факторами. Незважаючи на це, всі їх можна поділити на чотири основні групи:

  • з ручним чи механічним приводом;

  • з електричним;

  • із приводом від акумулятора;

  • гідравлічні.

Інструменти, що належать до кожної з цих груп, застосовуються для вирішення різних завдань: одні їх найбільше підходять для різання профілю з тонкого металу, інші найбільш ефективні для роботи з товстими та щільними металевими сплавами, включаючи навіть арматуру.

Ознайомитись з інструментами всіх цих груп можна на сайті інтернет-магазину Yato24.com.ua, що пропонує широкий асортимент ножиць по металу для професіоналів та для домашнього користування.

Вибір ножиць з металу – за типом різу

До якої б групи не належали існуючі ножиці по металу, зрештою їх поділяють за основним принципом – яким чином вони можуть різати та розкроювати метал. Існує два способи:

  • висічний, або вирубний;

  • ножовий.

У першому випадку вплив лез ножиць на матеріал нагадує рубку, звідки й пішла назва. Методом рубки або висікання дуже зручно розкроювати гофровані листи металу або профільовані.

Що ж до другого способу розкрою металу, він найбільш поширений і вважається стандартним. У ножиць цього виду зазвичай два леза або елементи, заточення яких виконано з одного та іншого боку. Таким інструментом зручно різати або розкроювати метал, тільки починати це потрібно завжди з початку листа або його краю.

Ножницы.

Як вибрати ножиці по металу: види та принципи роботи

Перш ніж ухвалити рішення, які ножиці по металу вибрати, варто для себе чітко визначити відповіді на низку запитань:

  • для розкривання якого виду металу призначаються ножиці;

  • товщина та профіль металу: профільний прокат, куточок, труба;

  • габаритні розміри заготовок: довжина, ширина, товщина тощо;

  • який тип різу потрібно виконувати: за прямими і рівними лініями, за складними, кривими тощо;

  • звідки починатиметься обробка: з краю (краю) листа або з середини;

  • структура або форма металевої заготовки: гладкі листи, гофра або профіль.

Маючи відповіді на ці питання, можна приступати до вибору ножиць. Водночас потрібно враховувати і низку інших особливостей:

Вид ножиць

Для яких робіт підходять

Додаткові характеристики

Листові (для розкрою листів металу)

Нескладні побутові

Підходять для зрізання задирок

Покрівельні

Вироби у вигляді гофри

Наявність зручних ковзаючих прогумованих накладок на рукоятках

Гідравлічні

Конструкції з великими габаритними розмірами

Додаткові можливості або функції: фіксація глибини різу, регулювання оптимального зазору

Роликові

Для виконання складного кругового різу

Потужність приводу (для електричних), ємність батарей (для акумуляторних)

Ножиці для розкрою металу з двома елементами або лезами, звичайні на шарнірі

Звичайні, прості завдання

Форма заточування (кут) та гострота дисків або закріплених лез


Приступаючи до виконання робіт з новим інструментом, необхідно переконатися у справності всіх його складових елементів, у правильності та гостроті заточування лез.

Ножиці ручні по металу

Це найбільш простий вид інструменту з усіх існуючих, який можна знайти в асортименті інтернет-магазину Yato. Вони мають просту конструкцію без електричних або навіть механічних елементів, невеликі за розміром та не вимагають багато місця для зберігання. Поділяють такі інструменти на наступні групи:

  • пряморізальні, або прямі;

  • для фігурного різання, або вигнуті;

  • комбіновані, для різання отворів або ідеальні.

Розв'язання задачі по різу залежить від форми лез інструменту, кута заточування, напряму.

Ножницы по металлу.

Електричні

Цей вид інструменту відрізняється наявністю електродвигуна, що виключає необхідність докладати фізичних або механічних зусиль під час розкривання металу. Це дозволяє збільшити швидкість виконання поставлених завдань. Електроножиці по металу поділяються на такі групи:

  • Вирізні чи листові. Застосовуються для точного та швидкого різання листового металу в основному за рахунок зворотно-поступального руху двох лез або різців.

  • Шліцеві. Застосовуються для різання без зазубрин за рахунок нижнього нерухомого елемента та борозенок поступального руху верхнього рухомого.

  • Висічні чи вирубні. Задіяні при необхідності здійснити демонтаж невеликих конструкцій та інших металевих деталей, пробиваючи пуансоном з великою швидкістю метал, як відбійник. Залишають поріз шириною до 2 см із нерівними краями.

  • Арматурні. Використовуються для швидкої нарізки сталевих прутів і стрижневої арматури за рахунок тиску, що створюється двигуном на певну ділянку елемента з різцями. Залишають слід з нерівними краями.

В основному ножиці з електричним двигуном використовують у випадках необхідності розкроїти металеві профілі, листи металу, покрівельний матеріал, пластик та різного діаметру арматуру.

Акумуляторні

Це тип ножиць практично ідентичний електричному з тією різницею, що тут замість підключення до мережі використовують літій-іонний акумулятор. Тривалість роботи на одному заряді становить максимум 5 годин. Застосовуються акумуляторні ножиці для розкрою та рубки різних металевих матеріалів..

Які вибрати ножиці по металу: різновиди інструментів

Незважаючи на величезну кількість різних форм, конструкцій і видів ножиць по металу, їх можна розділити на три основні групи. Відмінності між ними полягають у конструктивних особливостях, експлуатаційних та технічних можливостях. Залежно від цього вибирають модель для вирішення певних завдань.

Ножницы для металла.

Ножиці гідравлічні по металу: переваги

Цей вид інструментів переважно застосовується на будівельних майданчиках, на виробництвах, у ряді майстерень. Робота ґрунтується на принципі важеля, на який створюється зусилля за допомогою гідравлічного циліндра чи помпи. Існують три основні види таких інструментів: важільні (верстатного типу), ручні та гільйотинні. Вони, у свою чергу, поділяються підвиди.

Принцип поділу

Найменування підвиду

Примітка

За розташуванням елементів лез

Праві та ліві

Праві – для отримання вигину вправо лівою рукою. Під листом розташовується праве лезо. У лівих – навпаки

За типом розташування лез

Симетричні та несиметричні

Дають можливість здійснювати контроль за зрізом та зручні для фіксації у просторі

За технологією виготовлення

Литі та ковані

Литі – ненадійні, неміцні та швидко сточуються. Ковані відрізняються міцністю, стійкістю до зносу, універсальністю та тривалим терміном служби

За формою виготовлення чи конструкції

Відкриті, кромкові та гільйотинні

 

У напрямку різання

Прохідні, фігурні та універсальні

 


Всі гідравлічні інструменти відрізняються такими перевагами:

  • наявність великого вибору, що дає можливість вибрати з оптимальним видом конструкції та потужності;

  • конструкція із підвищеною надійністю;

  • різання металу з високою точністю;

  • простота в обслуговуванні.

Разом з тим, такі інструменти та пристрої мають свої недоліки:

  • продуктивність невисока;

  • необхідність у паузі після різання для повернення у вихідне положення гідравлічного поршня.

Інтернет-магазин Yato24.com.ua також пропонує придбати пневматичні вироби для розкрою металу від торгової марки Yato, які незамінні в майстернях з ремонту автокузовів.

Роликові ножиці: особливості

Цей тип інструментів ще має назву "дискові". Це з тим, що й елементи для різання виготовлені як дисків, закріплених на роликах. Оператор, натискаючи на рукоятки, змушує обидва такі ролики обертатися на протилежні сторони. Вдавлюючись в поверхню металу в результаті тертя, що виникає при цьому, лист або заготовка з металу починає також рухатися.

Встановлені паралельно ролики забезпечують рівний різ металу смужками. Якщо обидва або один із роликів поставити під ухилом, вони зручні для використання при обробці круглих заготовок. Дуже затребувані завдяки рівним і акуратним кромкам різання.

Особливості листових ножиць

Основною особливістю конструкції та вибору ножиць є розташування лез або елементів. Одне тут закріплено з урахуванням жорстко, а друге – рушійне, розташоване навпроти під кутом 90°. Регулюючи нерухоме лезо або саму базу, можна отримати зазор між лезами або ножами, що залежить від товщини заготовки з металу.

Можливість регулювати зазор та різати метал різної товщини – безперечний плюс інструменту такого типу. Але одночасно з цим використовувати його можна тільки для різання від краю листа та рухаючись до центру. Листові ножиці часто оснащують додатково акумуляторами, що забезпечують невеликий живлення привід. В цьому випадку можливий розкрій металу завтовшки до 2-3 мм, правда, тільки по прямій рівній лінії розмітки.

Ножницы.

Основні критерії вибору ножиць по металу

Щоб знати, як вибрати ножиці по металу в залежності від завдання, необхідно з'ясувати, з якого металу заготовки потрібно буде розкроювати, їх товщину і структуру, а також габаритні розміри. Крім того, потрібно знати, як передбачається робити різи: прямі або по кривих лініях. Важливим є і фактор початку розкрою металу: від початкової кромки або зсередини.

Далі, визначившись із типом ножиць, варто врахувати ще й такі аспекти:

  • матеріал виготовлення (найкращий – хромованадієва сталь);

  • чи передбачені нековзні гумові накладки (з ними зручніше);

  • при виборі електричної моделі потужність приводу;

  • в акумуляторних – ємність або вольтаж батарейок;

  • наявність додаткових регулювань;

  • гострота та правильність заточування лез або ріжучих дисків.

На початку роботи з інструментом обов'язково варто перевірити роботу всіх його складових елементів.