Жителі холодних областей неодноразово стикалися з проблемою витоків у системі опалення. Щоб локалізувати проблему та виправити її, доводилося оглядати всі трубопроводи, оголюючи їх та перевіряючи на те, чи вони протікають. Але з пірометром пошук витоку не займе багато часу – прилад визначить серйозний перепад температури у місці розливу теплоносія. 

Крім цього, у побуті пірометр можна використовувати для контролю температури нагрівання різних приладів, визначати холодні місця в будинку для утеплення або використовувати при ремонті автомобіля. Розглянемо, що таке пірометр, як вибрати прилад та отримати потрібний функціонал.

В цій статті:

Де потрібне вимірювання температури

У виборі допоможе знання особливості застосування приладів. У промислових масштабах використовують стаціонарні пристрої з діапазоном температур до 2000°С. Вони відрізняються швидкою індикацією та точними результатами. Їхнє завдання – визначити температуру виробничого вузла та повідомити оператора або автоматику про перевищення норми, щоб верстат був вчасно відключений до початку руйнування.

Для комунальних служб переносний пірометр – головний інструмент контролю за витоком тепла або перегріву електричних вузлів. Також прилад допомагає контролювати будь-який трубопровід. Газ, повітря або вода, що проходить через нього, мають рівномірну температуру, і пірометр покаже витік, нагрівання або порожню трубу. Портативний пристрій має діапазон вимірювань від -20 до +380°С, при цьому габарити пристрою дозволяють переносити його в кишені. Але є похибка від 1 до 3 градусів Цельсія, що впливає лише на лабораторні виміри.

Призначення приладу не обмежується комунальними системами та тепломережами. Пірометром можна визначити:

  • витоку тепла з приватного будинку;

  • витік антифризу або холодоагенту в автомобілі;

  • перегрів вузлів апарату чи машини. 

У побуті міні-пірометр значно полегшить роботу та врятує вас від непотрібного розбирання механізмів чи конструкцій. Пірометри Yato дозволяють швидко виконати точні вимірювання та діагностувати поломку.

Пирометр.

Як правильно вибрати пірометр по мобільності

Розглянемо типи приладів та особливості їх функціонування, щоб вирішити, як вибрати інфрачервоний пірометр.

Стаціонарні

Виконуються зі сталі, зазвичай нержавіючої. Дозволяється монтувати у сирих приміщеннях або ділянках із температурою до +75°С. Пил у повітрі не впливає на точність вимірів. Апарат працює від мережі, у стандартному виконанні не має автономності і працює безперервно. Основне призначення – контроль перегріву промислових верстатів та обладнання.

Мобільні

Виготовляються із легкого ударостійкого пластику. Прилад може працювати при температурі від 0 до 40°С, у тому числі за поганих погодних умов. Точність вимірювань залишається на хорошому рівні навіть при вітрі або дощі - може вплинути тільки охолодження самого об'єкта вимірювання. Характеристики портативних пристроїв зручні:

  • вага – від 30 до 450 г;

  • автономна робота до 18 годин;

  • розміри - в середньому містяться в кейсі 7х10 см.

Затребувані як у побутових завданнях, так і у професійних роботах.

Який пірометр вибрати: розбір характеристик

Щоб купити підходящий прилад, потрібно уважно вивчити його можливості. Від параметрів залежать:

  • діапазон вимірювань;

  • відстань до об'єкту;

  • точність показань;

  • площа вимірюваної поверхні.

Радіус площі вимірювання теплового випромінювання залежить від типу датчика. Щоб визначити потрібний пірометр, який вибрати вид та функціонал, розглянемо принцип роботи датчиків.

Інфрачервоні промені приладу охоплюють певну область та видають середнє значення температури на ній. Більш просунуті моделі оснащені дисплеєм з картинкою, яка показує область, що вимірюється у вигляді картинки - температуру можна визначити за кольором. 

Інфрачервоні пірометри можуть бути одноколірними або двоколірними:

  • Перший варіант можна відразу виключити, якщо умови вимірів передбачають запиленість. Крім цього, однобарвний індикатор погано працює зі змінами фізичних станів – дізнатися точну температуру металу, що плавиться. 

  • Крізь об'єктив дво- і триколірних індикаторів показуються суміщені вимірювання відповідно 2 і 3 діапазонів, дозволяючи отримати точні цифри, навіть з урахуванням перешкод у вигляді скла. Зазвичай це оптичні пірометри професійного призначення.

Пирометр цифровой.

Типи інфрачервоних хвиль пірометрів

Звертати увагу слід і на такий параметр інфрачервоних датчиків, як довжина хвилі:

  • до 14 мікрон призначені для роботи з пористими або м'якими матеріалами – земля, камінь, гума, кабель тощо.;

  • більше 14 мікрон призначені для вимірювання температур металів, твердих пластиків і т.д..

Також треба врахувати фізику. При нагріванні деякі матеріали змінюють довгі хвилі на короткі. За цією інструкцією вибрати пірометр за характеристиками буде легше.

При вимірах невеликих зон (дільниця труби, двигун, деталі автомобіля) роботи проводять інфрачервоним приладом з лазерним датчиком, який видно візуально. Прилад приймає хвилі з точної області променя, що дозволяє отримати вимірювання температури потрібного об'єкта. При сонячних променях лазер може погано відрізнятися - для зручності роботи надягають пластикові окуляри, що відповідають кольору променя.

Лазерних прицілів може бути два. Також пірометри відрізняються за типом самого прицілу. Одноприцільні пристрої видають крапку. Два промені показують ціль перехрестям двох ліній – це дозволяє більш точно вказати місце вимірювання. Дальність вимірювань приладів із таким типом лазера – до 30 м.

Також приціл може бути круглим – це пірометри з рекомендованою відстанню вимірів не більше 7 метрів до об'єкта. Область вимірювання температури позначена лазерним колом, що дозволяє точно визначити потрібну площу для отримання температури.

Вибрати пірометр за характеристиками розмірів

У питанні, як вибрати пірометр, важливу роль відіграють габарити та вага. У професійній роботі зручність визначає ефективність дій, що виконуються. Також це впливає на зосередженість – якщо не відволікатися на гострі кути рукоятки або розпираючий корпус, якість виконання буде кращою. Тому до покупки потрібно спробувати пірометр у руці, підібрати сумку для перенесення за необхідності. 

Зазвичай пірометри випускаються як пістолети. Ергономічна ручка та зручний курок дозволяють точно навести прилад на область вимірювання та тримати його необхідну кількість часу. Бренд Yato пропонує безконтактні прилади. У нас можна спробувати пристрій у роботі, підібрати відповідні аксесуари та придбати за вигідною ціною.

Датчики пірометрів також виконуються у мініатюрному вигляді. Вони виглядають прямокутним корпусом невеликих розмірів.

Пирометр от Yato.

Який краще вибрати пірометр із додатковими можливостями

У питанні про те, який краще вибрати пірометр, необхідно враховувати спеціальні функції, які розширюють застосування приладу:

  • підсвічування – є майже у всіх моделей, за винятком особливо бюджетних, допомагає у погано освітлених місцях та темряві;

  • збереження показань – прилад може зберігати серію вимірювань, які потім можна записати поза робочою обстановкою;

  • підключення через USB – для передачі збережених показань та ведення динаміки вимірювань на комп'ютері;

  • визначення найвищої та нижчої точки серії вимірювань – підійде для роботи з діагностуванням режиму експлуатації механізмів, автомобіля;

  • паралельний вимір вологості, відстані до мети і т.д.;

  • затримка показань на екрані – дозволяє постійно бачити отриману цифру до активації іншої програми на пірометрі.

Ці функції дозволяють значно полегшити складні аналітичні розрахунки і видати результат за лічені секунди або зробити звіт дома, без додаткових витрат часу складання статистики вимірів. Додаткові можливості вказуються в інструкції до приладу та картки товару інтернет-магазинів. Фахівці Yato проконсультують вас при виборі приладу фірми та допоможуть купити потрібний товар.

Таким чином, пірометр має низку необхідних функцій навіть для побутового застосування. А у професійному будівництві, промисловості та ремонті прилади стали необхідністю.